Vil lage fôr som motvirker AGD

Nyheter
845

Like før sommeren fikk fôrprodusenten EWOS 1.895.000 kroner av Regionalt forskingsfond Vestlandet til å forske på mottiltak mot amøbegjellesykdom (AGD), skriver Sysla.no.

Forskningen skal foregå i to år, og skal forhåpentligvis gi fôr som kan stimulere immunsystemet til fisken.
Store tap
– Denne sykdommen har foreløpig hatt størst effekt i Australia og Irland. Der har konsekvensen for havbruksindustrien vært store, med tap på flere millioner dollar i året. Det hemmer produksjonen deres, forteller forskningsleder Simon Wadsworth hos EWOS Innovation.

Simon Wadsworth.
I fjor spredte sykdommen seg raskt langs norskekysten. I 2012 ble det påvist fem tilfeller, og i fjor ble sykdommen oppdaget ved 56 oppdrettsanlegg fra Vest-Agder til Møre og Romsdal.
– Vi ser etter måter å redusere konsekvensen av amøbegjellesykdom, gjennom bærekraftige fôrløsninger. Vi har et tilsvarende program for lakselus. Tanken er at fôr blir brukt sammen med andre verktøy for å hindre sykdom, sier Wadsworth.
Dekker labforsøk
Forskerne skal blant annet se på hvordan bruk av fôringredienser med bestemte ernæringsmessige og funksjonelle kvaliteter kan stimulere immunsystemet til fisken. EWOS skal gjennomføre prosjektet i samarbeid med Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA), Havforskingsinstituttet og Stiftelsen Industrilaboratoriet i Bergen.
– Det var veldig bra at vi fikk støtte til å gjennomføre prosjektet. Vi ville trolig ha gjort det uansett, men det ville ha tatt lengre tid. Nå får vi dekket laboratoriumsforsøk hos partnerne våre. Uten tildelingen ville det ha vært vanskelig, sier forskningslederen.
I forskningsfronten
Rundt 15 personer skal jobbe sammen i prosjektet.
– Det er viktig at oppdrettsnæringen styrker kompetansen på gjellehelse. Internasjonale erfaringer viser at amøbegjellsykdom er en trussel en må ta på alvor også her på Vestlandet. Sykdommen har høy dødelighet og har ført til enorme tap for oppdrettere i andre land. Et fagpanel oppnevnt av Forskningsrådet har dessuten vurdert dette prosjektet til å ligge helt i forskningsfronten innenfor fagfeltet, sa Åshild Kjelsnes, styreleder for Regionalt forskingsfond Vestlandet da tildelingen ble kjent.