Eco Seafood har signert en totalentreprisekontrakt med Nofitech for prosjektering og bygging av et moderne postsmoltanlegg. Dette blir første byggetrinn i selskapets satsing på landbasert oppdrett i Kråkøya biopark i Nærøysund.
– Dette markerer en viktig milepæl på veien mot å bli en fullskala, landbasert oppdretter av laks – fra rogn til matfisk. Vi starter med postsmoltproduksjon fordi det passer inn i vår verdikjede, og bidrar til mer bærekraftig lakseproduksjon med kortere tid i sjø, bedre overlevelse og redusert miljøavtrykk, sier daglig leder i Eco Seafood, Vegar Livik, i en pressemelding.
– Vi er glade for at valget falt på vår løsning. I et område med lange tradisjoner for oppdrett vil Eco Seafood fremstå som både nytenkende og fremtidsrettet. Nofitechs skalerbare modulløsning, kombinert med Eco Seafoods planer for en trinnvis utbygging, gjør at selskapene passer hverandre som hånd i hanske, sier administrerende direktør i Nofitech, Jan Arild Kingswick.
Byggingen av første byggetrinn er planlagt til 2026, og danner et solid fundament for Eco Seafoods videre utbygging til et komplett landbasert matfiskanlegg. Postmoltanlegget vil gi 15-20 nye arbeidsplasser, og er starten på en vekstplan mot 140 nye arbeidsplasser og en samlet årsproduksjon på 46.200 tonn bærekraftig produsert laks.

– Vi har valgt Nofitech av flere grunner. De har lang erfaring med å bygge postsmoltanlegg i Norge, og et standardisert, modulbasert RAS-konsept som er utviklet og forbedret gjennom mange år. At store, anerkjente aktører også har valgt å komme tilbake for nye byggetrinn, mener vi er et klart bevis på konseptets kvalitet og driftssikkerhet. Her i Nærøysund har Nofitech tidligere levert tilsvarende anlegg, og det gir oss lav risiko og høy forutsigbarhet både i byggefase og drift, sier Livik.
Eco Seafood har inngått kjøpekontrakt på 40 mål sjønært areal i Kråkøya biopark, med opsjon på ytterligere 329 mål på det 1.000 mål store industriområdet. Williksen Forvaltning kom tidlig inn på eiersiden og har bidratt med ressurser og bransjekunnskap som har vært avgjørende for å bringe prosjektet frem til denne milepælen. De vil også være en aktiv partner i den videre utviklingen. Eco Seafood vil i tillegg samarbeide om kompetanse og infrastruktur med flere etablerte aktører i verdikjeden i en av landets mest innovative havbruksregioner.
– På Kråkøya blir vi også del av et industrielt samspill som vil redusere vårt framtidige kraftbehov, maksimerer ressursutnyttelsen og reduserer klimafotavtrykket vårt, sier Vegar Livik.