Og når det først snur, kan oppgangen bli sterkere enn vanlig.
Det har lenge vært ganske tydelig hvor lakseprisen skulle. Den skulle ned. Mye. Allerede tidlig i vinter, da fôrsalget steg til himmels, biomassetallene svingte seg opp til nye høyder og fjorårets problemer med vintersår, perlesnormaneter og “prodfisk” forsvant som dugg for solen.
Tilveksten, snittvekten og kvaliteten på fisken var på et helt annet nivå. De ledende indikatorene var glassklare. Utbudet av fisk ville øke markant.
Når en samtidig merket seg at lakseprisen i romjulen var svært nær “all time high”, var det ganske klart at fallhøyden var usedvanlig høy.
Utbudet har, som ventet, økt noe voldsomt.
Så langt i 2025 har Norge, ifølge Akvafakta, eksportert 801.534 tonn laks. Det er en oppgang på hele 22,4 prosent fra samme periode i 2024. Markedet har blitt tilført hele 146.751 tonn mer norsk laks i år.

Stup
Prisene har da også falt kraftig. Priskurven har gått nærmest snorrett, fra toppnoteringen på 129,50 kroner til denne ukens innkjøpspriser like i underkant av 50 kroner. Det er et fall på 61 prosent.
Les også: Prissjokk kan gi mager fangst for skattefuten i 2025
En må helt tilbake til høsten 2021 for å finne lavere spotpriser for laks.
Det er også et prisnivå som ligger 10-15 kroner kiloet under de fleste av landets oppdrettere sin selvkost. Nå selger disse fisken med tildels betydelige tap.
Bør de være bekymret?
Det er klart at markedssituasjonen oppdretterne nå står i er ubehagelig. Desperasjonen viste seg med all tydelighet under fredagens prisforhandlinger med kunder og eksportører. Det var harde tak. Fra sistnevnte gruppering var det imidlertid lite trøst å finne. Eksportkorpset har, på jevnt fallende priser, blødd kollektivt nærmest hver bidige uke av 2025.
Vil vedvare
Og når kalenderen viser slutten av juli, vet de fleste som følger laksemarkedet tett at dette vil vedvare. Det kan bli trøblete måneder i både august, september og oktober. Slik det ofte blir.
Når oppdretterne produserer alt hva remmer og tøy kan holde, basert på rammene av dagens konsesjonerregime, vet en samtidig at 2026 ikke vil kunne matche årets tilbudsvekst. Risikoen er på nedsiden. Fiskehelse-utfordringene som en så i 2024 kan dukke opp igjen, svinn og tilvekst kan ta seg opp. Et nytt positivt skifte i vekstbetingelsene i sjøen fremstår som utopisk.
Så vil det sesongmessig snu seg. Idet etterspørselsveksten i forkant av julehandelen igjen vil løpe fortere enn økningen i utbudet. Vanligvis inntreffer dette en gang i løpet av ukene 35 til 40.
Rekyl
Men nå tar stadig flere til orde for at rekylen fra høstens prisbunn kan bli heftigere enn vanlig.
Årsaken er at årets lave priser har bygget nye markeder og tiltrukket seg kjøpergrupper som tidligere ikke har fått smaken på laks. Det er særlig ett land som utmerker seg i denne sammenhengen: Kina. Verdens mest folkerike land har mer enn doblet importen av fersk norsk laks i år. Kun Nederland og markedsleder Polen har kjøpt mer norsk laks i 2025. Men ingen vokser raskere enn Kina.
Markedsaktører, herunder oppdrettere, eksportører, foredlere og transportører, iLaks har snakket med sier skråsikkert at Kinas etterspørsel er “umettelig”. Det er mye mer å gå på. Dette er bare begynnelsen. Absolutt ingenting tyder på at årets markedsvekst er et blaff, mener de.
I oppdrettsanleggene langs kysten vil biomassveksten dempes utover høsten og vinteren. Lagrene av overskuddsfisk vil tømmes ut.
Jokeren i markedet er hvor mye av varelageret i sjøen som vil løftes på land. Det vil si; hvor mye av fisken som skal slaktes og selges i andre halvår som vil fryses. Hva som blir spist, hva som blir liggende på fryselager gjennom vinteren som en effektiv bremsekloss for lakseprisen.
Hva tror markedet?
Fremtidsmarkedet signaliserer vesentlig bedre tider. I forward-kurven til Fish Pool ligger forventninger om en laksepris (FOB Oslo) på 7.400 euro per tonn i 2026, stigende til 7.800 euro i 2027. Omregnet til kroner per kilo, blir dette henholdsvis 88 og 93 kroner.
Da kan årets nedtur bli et raskt forbigående fenomen, en kort avsporing, idet lakseprisen igjen ventes tilbake i intervallet en har sett i årene 2022, 2023 og 2024.