Etter syv år er «Kvarøy-saken» endelig avgjort

Nyheter
545

-Etter dommen i «Selsøyvik-saken» velger vi – noe motvillig – å akseptere beslutningen om å ilegge oss overtredelsesgebyr. Vi har gitt beskjed om at vi betaler til staten, sier daglig leder Alf Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett til iLaks.

Selskapet må betale 584.867 kroner til staten.

I oktober 2007 innrapporterte Kvarøy Fiskeoppdrett en biomasseoverskridelse på 57 tonn. Planlagt slakting måtte utsettes på grunn av dårlig vær.

Selskapet fikk først et gebyr på 1,1 millioner kroner, som selskapet ikke aksepterte. Saken rullet fram og tilbake mellom Fiskeridirektoratet og selskapet. Selskapets sak har verserte parallelt med «Selsøyvik-saken», som danner presedens. I sommer bestemte Høyesterett at overtredelsesgebyr ikke er i strid med Grunnlovens paragraf 95 (dobbeltstraff).

Selsøyvik-saken stod ennå for retten da partene i mars i 2012 ble enige om å utsette saksbehandlingen i påvente av dom. Etter at dommen er blitt rettskraftig har Fiskeridirektoratet sendt saken til innkreving.

-Vi betaler, og er nesten like blid, sier Ulf Gøran Knutsen til iLaks.

Likevel peker han på at dommen er til ettertanke.

-MTB-reglene baserer seg på tall som vi oppdrettere selv rapporterer og baserer seg på fôrfaktorer som vi selv bestemmer. Forstår vi direktoratet rett, må vi selv ta forholdsregler som gjør at vi aldri kommer over biomassetaket. Det betyr at vi for eksempel ikke tåler en uke med uvær fordi biomassen i perioder øker med èn prosent per dag. Vi er ikke enig i beslutningen om å gi oss gebyr, men velger likevel å betale, sier Knutsen til iLaks.

«Selsøyvik-saken» bestod av to ulike saker, en fra 2007 og en fra 2007.