Driva Aquaculture sikrer seg to stamfisktillatelser for fjellørret

Nyheter
0

Driva Aquaculture, og datterselskapet Frya oppdrett, mottok 9. juli stamfisktillatelser for fjellørret på henholdsvis Sjølseng på Sunndalsøra og Frya i Gudbrandsdalen. Dette er et stort steg for selskapet i arbeidet med å bygge opp matfiskproduksjon av fjellørret på Frya.

Selskapet har fra før tillatelse for 6.000 tonn MTB for matfisk, samt en settefisktillatelse, på Frya. Stamfisk tillatelsene skal da levere rogn til denne produksjonen.

Stamfisktillatelsen på Frya er på 100 tonn MTB, og med en varighet på 15 år. Mens tillatelsen på Sjølseng er på fem tonn, og med en varighet på fem år. Selskapet har siden 2018 samarbeidet med NOFIMA på Sunndalsøra for å bygge opp en avlskjerne for for avlsprogrammet, som har fått navnet Driva Aquaculture-stammen. Driva Aquaculture-stammen bygger på åtte hurtigvoksende ørretstammer, som også vokser seg store i vill tilstand, fra forskjellige steder i Norge. Disse er et godt utgangspunkt for å bygge opp en genetikk som er godt egnet for produksjon i RAS-systemer, skriver selskapet i en pressemelding.

“Etter så mange år er det med stor glede at styret i selskapet konstaterer at i løpet av det nærmeste året kan starte prosessen med å bygge opp avlsfamilier, i tett samarbeid med fagekspertisen ved NOFIMA. Målet med avlsprogrammet er å avle fram en ørret som er spesielt godt tilpasset oppdrett i RAS-systemer, som det eneste avlsprogrammet med kun dette fokus. På sikt forventes det å kunne etablere et sykdomsfritt segment for avlsfisken, som igjen åpner dører for salg og eksport av rogn”, heter det i meldingen.

For prosjektet på Frya som helhet, jobbes det nå med en forprosjektfase, som forventes å gå inn i en prosjekteringsfase i løpet av tredje kvartal 2025. Målet for byggestart er i løpet av tredje kvartal 2026. Dette forutsetter at prosjektering og ytterligere kapitalinnhenting lykkes bra utover høsten og vinteren.

Stamfisker med vekt på mer enn seks kg. Denne fjellørreten er en del av avlsprogrammet som selskapet startet opp i 2018. Programmet sørger for den beste genetikken til oppdrett av fjellørret og tilstrekkelig med rogn til produksjonen. Foto: Driva Aquaculture