Rekordeksport i første halvår – og Kina leder an i veksten

Nyheter
0

Det første halvåret av 2025 ble tidenes beste for norsk sjømateksport. Totalt eksporterte Norge 1,3 millioner tonn sjømat til en verdi av rekordhøye 85 milliarder kroner. Dette tilsvarer et volum på 36 millioner måltider hver eneste dag.

– Det første halvåret viser at norsk sjømateksport står sterkt, selv i møte med krevende markedsforhold og økende handelshindre. At vi ser vekst i eksportverdien til sentrale markeder som USA, Kina og Storbritannia, bekrefter den høye tilliten til norske sjømatprodukter. Dette understreker robustheten i verdikjeden og verdien av effektiv markedsadgang og sjømatselskapenes langsiktige innsats i prioriterte markeder, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

– I et halvår preget av uro og usikkerhet, så er det ekstra gledelig å se at eksporten av norsk sjømat ikke bare står støtt, men også vokser. Det viser hvor dyktig næringa er til å levere bærekraftig sjømat av høy kvalitet som folk over hele verden vil ha. Jeg skal fortsette det viktige arbeidet for å sikre gode rammevilkår for eksporten av norsk sjømat, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Sterk verdivekst for viktige arter
– Eksportlokomotivet, den norske laksen, har økt med tre prosent i verdi, målt mot fjoråret, og drar med det opp verdien for første halvår. I tillegg har ørreteksporten vokst kraftig, sammen med langt mer verdifull makrell-, sild- og snøkrabbeeksport enn samme periode i fjor, fortsetter Chramer.

Sjømateksporten i første halvår viste en økning på 4,6 milliarder kroner, eller 6 prosent, fra første halvår i fjor. De største markedene for norsk sjømateksport i første halvår var USA, Polen og Kina. USA hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 2 394 millioner kroner, eller 38 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Eksportvolumet til USA endte på 66 299 tonn, noe som er 29 prosent høyere enn første halvår i fjor. Det ble eksportert sjømat til totalt 151 land i første halvår. Dette er 10 flere enn første halvår i fjor.

Eksportverdien i juni endte på 13,2 milliarder. Dette er en økning på 1 milliarder kroner, eller 9 prosent, fra samme måned i fjor.

Dette var de 10 største importørene av norsk sjømat målt i verdi

  1. USA: 8,7 milliarder kroner (+38%)
  2. Polen: 7,6 milliarder kroner (+4%)
  3. Kina: 5,6 milliarder kroner (+35%)
  4. Danmark: 5,4 milliarder kroner (-26%)
  5. Storbritannia: 5,1 milliarder kroner (+20%)
  6. Nederland: 4,9 milliarder kroner (-1%)
  7. Frankrike: 4,8 milliarder kroner (-4%)
  8. Spania: 4,5 milliarder kroner (0%)
  9. Italia: 3,5 milliarder kroner (-6%)
  10. Portugal: 3,1 milliarder kroner (+10%)

Dette var de 10 største artene målt i verdi

  1. Laks: 57,8 milliarder kroner (+3%)
  2. Torsk: 6,8 milliarder kroner (-0%)
  3. Ørret: 3,5 milliarder kroner (+20%)
  4. Makrell: 2,3 milliarder kroner (+56%)
  5. Sei: 2,2 milliarder kroner (+17%)
  6. Sild: 2 milliarder kroner (+16%)
  7. Snøkrabbe: 1,4 milliarder kroner (+100%)
  8. Hyse: 1,2 milliarder kroner (+17%)
  9. Reker: 964 millioner kroner (+28%)
  10. Kongekrabbe: 583 millioner kroner (+70%)

Kvartalsutviklingen i første halvår

  1. kvartal: 44,2 milliarder kroner (+9.3%)
  2. kvartal: 40,8 milliarder kroner (+2.2%)

Utviklingen i eksport fra havbruk i første halvår

Verdien fra havbruk utgjør 73 prosent av den totale sjømateksporten målt i verdi, mens det i volum utgjør 50 prosent

  • I første halvår eksporterte Norge 658 000 tonn sjømat fra havbruk
  • Verdien var 61,9 milliarder kroner
  • Det er en vekst i volum på 22,7 prosent
  • Verdien økte med 2,4 milliarder kroner, eller 4 prosent, sammenlignet med 2024

Utviklingen i eksport fra fiskeriene i første halvår

Verdien fra fiskeri utgjør 27 prosent av den totale sjømateksporten målt i verdi, mens det i volum utgjør 50 prosent

  • I første halvår eksporterte Norge 668 000 tonn sjømat fra fiskeri
  • Verdien var 22,7 milliarder kroner
  • Volumet falt med 9,2 prosent
  • Verdien økte med 2,2 milliarder kroner, eller 11 prosent, sammenlignet med 2024

Laks
Norge eksporterte 609 946 tonn laks til en verdi av 57,8 milliarder kroner i første halvår. Verdien økte med 1,6 milliarder kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Det er en vekst i volum på 22 prosent. Polen, USA og Frankrike var de største markedene for laks i første halvår.

– Kina hadde størst verdivekst i første halvår, med en økning i eksportverdi på 1 494 millioner kroner, eller 62 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Eksportvolumet til Kina endte på 42 224 tonn, noe som er 122 prosent høyere enn første halvår i fjor, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl.

– Veksttrenden til Kina fortsatte i juni. Også denne måneden var Kina største vekstmarked for norsk laks, med 321 millioner kroner i økning, eller 84 prosent. Veksten ses i sammenheng med sterk økning i etterspørselen i Kina, forklarer Aandahl.

Nye salgskanaler drar opp farten i Kina
– Det er summen av nye og ulike salgskanaler som bidrar til den massive veksten av laks til Kina, forklarer sjømatutsending til Kina, Sigmund Bjørgo.

Foto: Sigmund Bjørgo

– Promosjonen og salget skjer i online-kanaler og på sosiale medier, hvor særlig TikTok dominerer. Samtidig smitter dette over i de tradisjonelle salgskanalene, som skaper hybride varianter, med online butikk og restaurant i ett. Disse selger til forbipasserende, besøkende som sitter ned og via leveringsapper, sier Bjørgo.

Så langt i år er Kina Norges sjette største laksemarked, målt i verdi, etter Polen, USA, Frankrike, Spania og Nederland.

– Polen er fortsatt Norges største laksemarked, til tross for at verdien, til tross for nullvekst i verdi sammenlignet med første halvår i fjor, sier Aandahl. Nedbygging av varelager i årets fire første måneder preget direkteeksporten i disse månedene, men en sterk mai og juni førte til at verdien nå er på samme nivå som i fjor, sier Aandahl.

– Eksporten til USA økte sterkt i årets fem første måneder, men trenden snudde i juni, med et fall på ti prosent i verdi. Utviklingen må ses i lys av den globale etterspørselen, en tøff konkurransesituasjon og tilgangen på fisk i rett størrelse, sier Aandahl.

Slik var eksporten av laks i juni:

  • Norge eksporterte 110 000 tonn laks til en verdi av 9,2 milliarder kroner i juni
  • Verdien økte med 428 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med juni i fjor
  • Det er en vekst i volum på 19 prosent

Ørret
Norge eksporterte 39 505 tonn ørret til en verdi av 3,5 milliarder kroner i første halvår. Verdien økte med 579 millioner kroner, eller 20 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Det er en vekst i volum på 34 prosent. Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i første halvår.

– Polen hadde størst verdivekst i første halvår, med en økning i eksportverdi på 154 millioner kroner, eller 150 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Eksportvolumet til Polen endte på 3 239 tonn, noe som er 157 prosent høyere enn første halvår i fjor. Ørreten blir i stor grad videreforedlet for eksport, sier Paul Aandahl.

– Så langt i år er den største veksten fra Polen fersk filet til det tyske markedet, sier Aandahl.

Slik var eksporten av ørret i juni:

  • Norge eksporterte 6 800 tonn ørret til en verdi av 549 millioner kroner i juni
  • Verdien økte med 54 millioner kroner, eller 11 prosent, sammenlignet med juni i fjor
  • Det er en vekst i volum på 9 prosent