Skretting øker produksjonen: – Nå peker hockeysticken oppover

Nyheter
0

Etterspørselen etter spesialfôr vokser år for år – fôrprodusenten Skretting forventer at veksten vil akselerere i 2025 og 2026.

Skretting, som er verdens største produsent av oppdrettsfôr, har lenge utviklet fôr til bruk i lukkede og landbaserte anlegg, og ser nå at volumene virkelig begynner å ta av.

– Etter en lang periode med planlegging og konstruksjon ser vi at flere anlegg nå går i produksjon og volumene øker raskt. Vi venter en enda større økning relativt til volum i 2025 og 2026. Nå er vi på det punktet hvor hockeysticken for alvor peker oppover, sier bærekraftsansvarlig Leif Kjetil Skjæveland til iLaks.

Leif Kjetil Skjæveland, bærekraftsansvarlig og samfunnskontakt i Skretting. Foto: Sretting.

Han mener selskapet ligger i en god posisjon til å dekke det økte behovet for spesialfôr.

– Dette har skjedd gjennom investering, strategiske partnerskap, utvikling av fôr og serviceprodukter. Vi har sett et stort potensial i dette segmentet som ser ut til å forløses nå.

Utvider produksjonen
Skretting ruster seg for videre vekst ved å gjenopprette en ubrukt produksjonslinje ved fabrikken på Averøy. Selskapet sier at dette tilsvarer ett års markedsvekst for fôr og skal sikre levering til selskapets eksisterende kunder.

Byggestart er satt til høsten, med ferdigstillelse i 2027.

– Dette er den siste lavthengende frukten for å øke produksjonen, sa Skretting-sjef Håvard Walde i slutten av april.

Salget av tørrfôr til laks og ørret har økt betydelig så langt i 2025.

Ifølge ferske tall fra Sjømat Norge er det solgt 837.000 tonn tørrfôr hittil i år, sammenlignet med 696.000 tonn på samme tid i fjor – en økning på 20 prosent. Økningen gjelder både for laks og ørret.

Les også: Skretting varsler vekst på Averøy: – Lavt hengende frukt | iLaks

Ny teknologi gir nye behov
Skretting bruker begrepet CAS – Closed Aquaculture Systems – i stedet for RAS (Recirculating Aquaculture Systems). Årsaken er at det i hjemmemarkedene – Norge, Island, Færøyene og Sverige – i økende grad bygges andre typer lukkede systemer som gjennomstrømming, hybridanlegg og lukkede sjøanlegg.

– RAS-teknologi er det dominerende i nye produksjonsområder mens i hjemmemarkedet vårt er det andre teknologier som øker mest, forklarer Skjæveland.

Å utvikle spesialfôr for slike systemer stiller helt andre krav enn for tradisjonelle sjøanlegg, opplyser han.

– Det er flere grunner til det. Det viktigste er god fysisk kvalitet på fôret og stabil avføringskvalitet for å sikre god vannkvalitet. Grunnere anlegg krever fôr med lavere synkehastighet, noe som er mye viktigere her enn i tradisjonelle sjøanlegg.

– Større fokus på utslipp gjør at vi får mer fokus på hva som kommer ut med avføring og fordøyeligheten. Har man RAS-anlegg med biofilter må man tenke på at reststoffer fra fôr og avføring også er mat for biofilter som må styres.

Les også: Åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen

Nye produkter og økt etterspørsel
Skretting har hatt egne RAS-produkter i over 15 år, men porteføljen har nylig blitt utvidet.

– Vi har tidligere lansert Altra RCX som er postsmolt-fôret vårt. Dette er nylig bygd videre til full grow-out nå med Optimax RC og RCX. Vi har også lansert Nutra Terra som i større grad fokuserer på å redusere utslipp gjennom å forbedre fordøyeligheten på råvarer, sier Skjæveland.

– Produksjon i ulike CAS-systemer tror vi vil være et viktig supplement for å sikre vekst i næringen vår. Både gjennom full produksjon i landbaserte og lukkede sjøanlegg, men også ved produksjon av post-smolt.

Les også: Helland Silosystem med rekordomsetning: – Et helt annet behov nå