Når Grieg Seafood kan kutte ned tiden fisken er i sjøanleggene fra rundt 20 måneder til godt under et år, halveres dødeligheten i merdene. Med det nye landbaserte anlegget Årdal Aqua i Hjelmeland kan oppdretteren få det til på alle anleggene sine i Rogaland.
Anlegget til 1,2 milliarder kroner har vært under bygging siden 2022, og skal fra juni 2025 levere 6000 tonn med laks i året. Mesteparten av fisken vil være såkalt «postsmolt» på over ett kilo, som Grieg Seafood setter i sine sjøanlegg i Ryfylke.
Når oppdretteren setter den store postsmolten i sjøanleggene sine istedenfor tradisjonell smolt på 100 gram, erfarer selskapet at dødeligheten i anleggene halveres.
– Vi har siden 2019 testet ut postsmolt på ulike størrelser. Erfaringen vår viser at når fisken som settes ut i sjøen er rundt kiloet, går dødeligheten i sjøanleggene ned til rundt ti prosent. Det er et betydelig steg i riktig retning. Med Årdal Aqua får vi nok stor postsmolt til alle anleggene våre i Rogaland, og vi tror da at vi får samme effekt på all fisken vår, sier Nina Willumsen Grieg, konsernsjef i Grieg Seafood, i en pressemelding.
Ifølge Havforskningsinstituttet ligger dødeligheten i alle oppdrettsanleggene i Ryfylke i snitt på rundt 20 prosent.

Bedre lusekontroll uten lusebehandling
Grieg Seafood Rogaland erfarer også at stor postsmolt forbedrer lusekontrollen betydelig. De siste årene har rundt 60 prosent av fisken til selskapet ikke hatt behov for lusebehandling overhodet, på grunn av bruk av stor postsmolt sammen med andre forebyggende tiltak.
– God lusekontroll er viktig både for å unngå påvirkning på villaksen og for å sikre god fiskehelse- og velferd. Vestlandet er et av de mest krevende norske områdene å produsere laks i, blant annet på grunn av lusepresset. Når vi bruker stor postsmolt sammen med andre forebyggende tiltak, ser vi imidlertid at over halvparten av fisken ikke trenger lusebehandling fordi den slaktes ut før lusepresset blir for stort, uttaler Willumsen Grieg.
Årdal Aqua vil skape 25 arbeidsplasser i Hjelmeland.

– Det er veldig kjekt at vi får enda flere lokale arbeidsplasser i Hjelmeland. Det betyr mye for distriktet, sier Nils Viga, daglig leder i Årdal Aqua. Anlegget er lokalisert i nærheten av post-smolt-anlegget Tytlandsvik Aqua, som også leverer 6.000 tonn med post-smolt i året, samt smoltanlegget Fister Smolt.
– Alle de tre anleggene har resirkuleringsteknologi, og vi får nå et kompetansemiljø på landbasert oppdrett som er unikt i Norge. Dette vil være med å utvikle havbruket i Norge fra Hjelmeland, uttaler Viga.
Tester landbasert matfisk
Årdal Aqua vil også produsere noe matfisk på land. I 2026 vil 1.000 tonn landbasert laks på fem kilo slaktes ut.
– Vi vil se om vi får til å produsere landbasert laks på en bærekraftig måte, som også fungerer økonomisk. Det blir veldig spennende, sier Viga.
Slammet fra Årdal Aqua vil i første omgang gå til biogass og gjødsel. Selskapet utforsker ulike sirkulærøkonomiske måter å bruke slammet på.
Både Viga og Willumsen Grieg er enig i at postsmolt er en av flere løsninger på utfordringene som havbruksnæringen står overfor. Oppdrettsteknologien er i tråd med retningen Stortinget pekte ut gjennom forliket basert på havbruksmeldingen i juni.
– I fremtidens havbruk må vi få til vekst med lavere miljøavtrykk og bedre fiskevelferd. Ny teknologi og nye oppdrettsmetoder vil bli viktig. Vi er overbevist om at postsmolt er en slik fremtidsløsning, basert på de resultatene vi har så langt, sier Willumsen Grieg.
Årdal Aqua har mulighet til å utvide anlegget til 15.000 tonn. Selskapet er eid av Omfar, Grieg Seafood Rogaland og Vest Havbruk.