Etter lang tids spekulasjon, hvor Marine Harvest lenge har vært favoritten, bekrefter Marine Harvest mandag morgen oppkjøpet av det det chilenske oppdrettselskapet Acuinova Chile for 120 millioner dollar, eller cirka 764 millioner kroner.
Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård nikker anerkjennende til transaksjonens pris og ramme.
– Målt i etter EV/kg representerer dette en EV/kg på 48 kroner på selskapets 2015 produksjon (15.000 tonn). Når en skal produsere på full kapasitet vil selskapet være i stand til å produsere opp til 40.000 tonn, som betyr at Marine Harvest har sikret seg gjenværende potensiell produksjon (25.000 tonn) til en fornuftig pris, skriver Giskeødegård i en kommentar mandag morgen.
Øker forventningene
– Forutsatt at de kan utnytte dette fullt ut, har de dermed kjøpt 40.000 tonn potensielt på en EV/kilo under 20 kroner. Eiendelene omfattet av kjøpet omfatter et klekkeri, et smoltanlegg og 36 lisenser, alt i Region XI. Etter oppkjøpet, kunngjør selskapet at de vil begynne gradvis oppbygging av produksjonen i region XI. Derfor vil vi, i forhold til estimater, øke våre slakteforventninger til regionen tilsvarende og også forventer selskapet vil begynne å utnytte lisensene som de har holdt ubrukte i regionen.
– I dagens marked er dette den billigste M&A-vekst de overhode kan gjøre, og vi forventer at aksjen skal reagere positivt på nyhetene i dag, skriver han videre.
En annen sunnmøring og lakseanalytiker, Tore A. Tønseth ved Sparebank1 Markets, synes også at kjøpet er fornuftig.
– Til tross for at selskapet har en stor mengde ubrukte lisenser i Chile, er vi positive til Marine Harvests oppkjøp av Acuinova, skriver Tønseth i et kundenotat.
– Transaksjonen er innvannende basert på EV/kg multipler så lavt som 19 kroner ved full kapasitet og 51 kroner på dagens produksjon. Marine Harvest bidrar til en konsolidering av den chilenske lakseoppdrettsnæringen, som er viktig og nødvendig fra et økonomisk og biologisk perspektiv.
Dropper Cermaq?
– Dette er positivt for alle selskaper med chilensk eksponering, men idet Marine Harvest skaffe seg mer chilenske kapasitet, er Cermaq blitt et mindre sannsynlig oppkjøpsmål, ettersom Marine Harvest nå har betydelig ledig kapasitet i Chile (de bruker bare rundt 25 prosent av lisens kapasitet), påpeker Tønseth.
Marine Harvests aksjeurs stiger med beskjedne 0,2 prosent de første tre kvarter etter børsåpning mandag.