Finsk Skretting-leverandør sikret 300 millioner kroner i finansiering for insektproduksjon til fiskefôr

Nyheter
0

Svart soldatflue skal bli fôrråstoff.

Det finske bioteknologiselskapet Volare har hentet inn 26 millioner euro (299,2 millioner kroner) i en nylig gjennomført finansieringsrunde. Midlene skal gå til byggingen av Volare 01 – en proteinfabrikk i havnebyen Pori – samt til videreutvikling av selskapets egen teknologi. Fabrikken blir sentral i oppskaleringen av Volares insektbaserte proteiner og rettet mot fôrproduksjon til akvakultur.

Finansieringsrunden kombinerer egenkapital, mezzanin- og seniorlån samt offentlig støtte, med bidrag fra blant andre Maki.vc, Firstminute Capital, Springvest, det finske klimafondet, Finnvera, Norion Bank og flere finansinstitusjoner.

Ifølge EU-kommisjonen er Europa bare 34 prosent selvforsynt med proteinkonsentrater (over 30 prosent proteininnhold). Det gjør regionen sårbar for forstyrrelser i forsyningskjeder, geopolitisk uro og prisvolatilitet. Samtidig øker etterspørselen etter akvakulturfôr med over fem prosent årlig, mens tilgangen på fiskemel har stagnert.

Sirkulær
Volare møter denne utfordringen med en sirkulær produksjonsmodell som omdanner biprodukter fra næringsmiddelindustrien til høyverdig insektprotein, olje og gjødsel. Løsningen er både skalerbar og bærekraftig – den reduserer behovet for importerte og ressurskrevende råvarer, forbedrer næringsverdien i fôret og har lav miljøpåvirkning. Resultatet er et mer robust matsystem og en mer bærekraftig sjømatindustri.

Kjernen i Volares teknologi er den svarte soldatfluen (Hermetia illucens), som effektivt omdanner matavfall til verdifulle ressurser. Der slike biprodukter ofte blir brent og går til spille, sørger Volare for å oppgradere dem til førsteklasses protein, olje og gjødsel.

Ved å etablere seg på et brownfield-område reduserer Volare kapitalkostnadene betydelig sammenlignet med et nybygg (greenfield). Flere sentrale prosesstrinn gir opptil 30 prosent lavere energiforbruk i prosessen, og inntil 50 prosent lavere energibruk for varmebehandlig av ferdig produkt enn dagens standard. Dette gir driftskostnader som er uten sidestykke i insektindustrien.

Lavere karbonavtrykk
Anlegget drives uten fossilt brensel, har nullutslipp av spillvann, og gir et vesentlig lavere karbonavtrykk enn tradisjonelle proteinkilder. Ved å erstatte fiskemel og redusere CO₂-utslipp, bidrar Volare aktivt til avkarbonisering av akvakultur og fremmer et mer bærekraftig globalt matsystem.

Ferdig produkt oppfyller også de aller strengeste krav til ernæringsmessig og funksjonell kvalitet. Volare utvikler sitt insektprotein i tett samarbeid med eksperter innen fôr til akvakultur. Produktet er optimalisert fra grunnen av og allerede testet i praksis. Gjennom en langsiktig avtale med Skretting er det sikret etterspørsel når fabrikken starter opp.

Selskapet har også inngått et pilotprosjekt med Alltech Fennoaqua for bruk av insektfôr i produksjon av regnbueørret i Finland, med et testvolum på 150 000 kg.

Foto: Susanne Oksanen

Når produksjonen er i gang, vil Volare kunne tilby norske oppdrettere et lokalt, bærekraftig alternativ til importert fiskemel. Det gir kortere leveringstider, lavere utslipp og høyere forsyningssikkerhet. Volare leverer også protein til kjæledyrfôr.

Fullskala
Volare 01 vil ha en årlig kapasitet på 5.000 tonn protein – tilsvarende proteinet i 200 millioner østersjøsild – eller om lag 18 prosent av Finlands samlede kommersielle fiskefangst målt i protein. Anlegget er utformet for enkel skalering og vil danne grunnlaget for videre ekspansjon i Europa.

– Vi grunnla Volare med en visjon om at proteinproduksjon måtte bli både mer effektiv og bærekraftig. Nå realiserer vi dette i industriell skala. Ved å forvandle næringsmiddelindustriens biprodukter til høykvalitets protein, styrker vi Europas matsikkerhet, uttaler gründer Tuure Parviainen.

– Dette er den mest effektive måten å produsere protein på – med lavverdige råvarer, naturens egen bioreaktor og vår egenutviklede teknologi. Resultatet er lavere utslipp enn noen konvensjonell metode – opptil 4–8 ganger lavere enn soya. Investeringen markerer starten på fullskala produksjon og styrker Volares rolle i det globale skiftet mot bærekraftig protein, kommenterer administrerende direktør Jarna Hyvönen.