– Det er mer Playstation-generasjonen enn oss gamle «auskjæra»

Nyheter
0

Sjefene for Prophylaxia og Norsk Edelfisk innser at det å ta i bruk ny teknologi krever yngre generasjoner med ny kompetanse for å drifte “Egget”.

Daglig leder Øyvind Våge i Prophylaxia og Ove Gjelstenli i Norsk Edelfisk står på ytterdekket til det ene av de to eggene på lokaliteten Gjermundnes i Romsdalsfjorden. De har nettopp vist frem fisken som svømmer rundt i den lukkede merden.

Selv om de ikke er i tvil om at en kombinasjon av lukkede og åpne løsninger er veien å gå, erkjenner er at den nye lukkede teknologien stiller helt andre krav.

– Dette er jo nært i slekt med landbasert i forhold til at det er mye mer teknisk komplekst, sier Ove Gjelstenli til iLaks.

Les også: Her svømmer fisken inne i «Egget»: – Sprenger alle tabeller for tilvekst, fôrfaktor og dødelighet

Ny kompleksitet
Erkjennelsen av at slike anlegg er mer som et landbasert anlegg å regne innebærer en annen tilnærming til driftsoppfølgning og overvåkning.

– Det betyr at vi alltid må tenke to og to, og det må vi gjøre på alle livsviktige funksjoner, påpeker Gjelstenli.

Han legger ikke skjul på at det stiller høye krav til teknologi og maskiner.

– Som operatør må man ha blikk for slike nye løsninger også. Daglig leder Øyvind Våge står inne i kontrollrommet til “Egget”. Foto: Kjartan Aa Berge

– Vi gjør oss avhengige av maskiner for å opprettholde det gode miljøet for fisken, mens det for en åpen merd med en not er tidevannet som gjør jobben.

Gjelstenli forklarer:

– Vi har lagt opp til at, selv om det er veldig lav pumpehøyde, må pumpen gå, slik at vannet skal kunne strømme igjennom den lukkede enheten. Dersom den ene svikter må den andre ta over og gjøre jobben. Sånn må du tenke på alle livsviktige systemer, enten det gjelder oksygensonde, oksygeninnløser, et strømaggregat eller om det er en vannpumpe.

– Dette må du ta bilde av. Da blir Cato (Cato Lyngøy. Han er daglig leder i Ovum) glad. Han er veldig stolt av dette filteret, sier Våge og Gjelstenli. Foto: Kjartan Aa Berge

Må ha full kontroll
Øyvind Våge understreker viktigheten av å ha kontroll på alt som skjer.

– Her er selvfølgelig flere komponenter som man er avhengig av og som må passes på. Vi er jo avhengige av at alarmanlegget og kommunikasjonen fungerer, sier han.

Som følge av dette har de satt opp et døgnkontinuerlig vaktsystem.

– Vi har etablert en vaktordning 24-7. Og dersom det går en alarm vil det alltid være to personer som rykker ut, legger han til.

Selv om det er et annet ball game med lukkede løsninger, ser de at det også vil kunne appellere til en ny generasjon fagfolk i næringen.

– Som operatør må man ha blikk for slike nye løsninger også, og her har vi heldigvis mange unge og dyktige ansatte. Det er mer Playstation-generasjonen enn oss gamle “auskjæra (øsekarene), ler Våge.

Øyvind Våge (t.v.), og Ove Gjelstenli ombord på det ene av to av Ovum-egg på lokaliteten Gjermundnes i Romsdalsfjorden. Det andre egget skimtes i bakgrunnen. Foto: Kjartan Aa Berge