Prophylaxia og Norsk Edelfisk Havbruk er i god gang med sitt kombinasjonsbruk av lukkede og åpne merder.
Ved Gjermundnes ligger to «Egg» og dupper døsig i Romsdalsfjorden. De to lukkede merdene på 2.000 kubikk, som eies av Norsk Edelfisk Havbruk, er fylt med 32.000 fisk hver. Like ved har selskapet sammen med Prophylaxia også åtte åpne merder.
Daglig leder Øyvind Våge i Prophylaxia står og betrakter, sammen med lederkollega Ove Gjelstenli fra Norsk Edelfisk Havbruk, laks på 1,4 kilo, som svømmer rundt inne i ett av eggene.
– Det biologiske er jo helt fantastisk. Det sprenger alle tabeller for tilvekst, fôrfaktor og dødelighet, sier Våge begeistret til iLaks.
Ikke registrert lus
Det er kun to måneder siden den tredje batchen med smolt på 600 gram ble satt ut i det Ovum-utviklede egget.
– Planen er å kjøre den til to kilo. Så skal vi tømme og ha inn en ny batch, forteller han.
Våge legger til:
– Her er det lusefritt. Vi har ikke registrert lus.
Deretter skal fisken ut sjøen i merdene som ligger like utenfor eggene. Selv om veien er kort skal de benytte brønnbåt.
– Den går over i åpen merd, og blir kjørt frem til slakt der etter fem til seks måneder i åpen merd. Lukket postsmolt og over i åpen merd er en god kombinasjon, mener Våge.

– I slekt med landanlegg
Norsk Edelfisk Havbruk er et datterselskap av Norsk Edelfisk og har flere av de samme eierne som Prophylaxia. Selskapene kontrolleres av Villa Organic- og Atlantic Sapphire-gründerne Bjørn-Vegard Løvik og Johan Andreassen. Selv om de snart skal i gang med fjerde batch, legger ikke Ove Gjelstenli skjul på at de er tidlig ute. Det er fremdeles mye å lære, og lærekurven er bratt.
– Dette er en kontinuerlig utviklingsprosess, og vi lærer noe nytt for hver produksjon. Det er en forbedringsprosess, og vi ser stadig muligheter for forbedringer, sier han og bemerker:
– Dette er jo nært i slekt med landbasert, i forhold til at det er mye mer teknisk avansert. Det er langt på vei et landbasert anlegg på sjø.
Men bratt lærekurve til tross. Våge og Gjelstenli tror at de har en god kombo på gang.
– Det er ikke tvil at lukket i kombinasjon med åpen er en spennende retning og en del av fremtiden. Kombinasjonen med optimalt vannmiljø uten lus gir veldig gode resultater, istemmer de to.
