Et av prosjektene Salmon Living Lab og NORCE skal samarbeide om er å utvikle et integrert system for kontinuerlig overvåking av fiskehelse og -velferd gjennom hele verdikjeden.
Visjonen er å etablere et laksehelseregister som utgangspunkt for videre forskning på laksens levevilkår.
Det skriver selskapene i en pressemelding.
– Trenger mer kunnskap
Inngåelsen av partneravtalen med det uavhengige forskningsinstituttet NORCE representerer en ny og viktig milepæl for Salmon Living Lab. Sammen skal partene arbeide for å fremme kunnskap om laksens biologi, helse og velferd gjennom samarbeid på tvers av industri, forskning, akademia, NGOer og myndigheter.
– Oppdrettsnæringen sørger allerede for produksjon av store mengder sunn mat, men for å kunne vokse videre på bærekraftig vis, trenger vi mer kunnskap. Vi må styrke vår forståelse av laksens biologi og helse. Det er nettopp dette samarbeidet mellom Salmon Living Lab og NORCE vil bidra til, sier Kristine Hartmann som leder Salmon Living Lab.
NORCE utfører forskning for både offentlig og privat sektor, med mål om å legge til rette for informerte og bærekraftige valg for fremtiden. Instituttet leverer forskning og innovasjon innen energi, teknologi, helse, samfunn, klima og miljø.
Innen akvakulturforskning arbeider NORCE spesielt med nye fôringredienser, fiskebiologi, fiskesykdommer, fiskehelse, miljø-interaksjoner, produksjonssystemer, sirkulær økonomi, digitalisering og teknologi for overvåking og kontroll.
– Økte utfordringer
– At oppdrettsnæringen, som er Norges nest største næring, tar et grep om utfordringene knyttet til laksens velferd, er både viktig og riktig. Fiskevelferd står sentralt som et av forskningstemaene vi har høy kompetanse på i NORCE. Når vi samarbeider om å finne løsninger, gagner det fisken, forbrukerne, samfunnskontrakten – og styrker Norge som ledende sjømatnasjon, sier konserndirektør for Klima og miljø i NORCE, Trond Dokken.
– Oppdrettsnæringen har hatt en fantastisk utvikling de siste tiårene, og økt produksjon av sunn mat fra havet er nødvendig for å møte behovene til en voksende verdensbefolkning. Denne utviklingen har bidratt til å sikre matforsyningen og skape arbeidsplasser i kystområder. Imidlertid ser industrien nå at utviklingen går i feil retning, med økte utfordringer knyttet til sykdom, miljøpåvirkning og bærekraft. Økt kunnskap er viktig for å kunne snu denne trenden, sier Hartmann.
– Vi står overfor komplekse utfordringer som ikke kan løses av enkeltaktører alene. Derfor er det avgjørende å forene ekspertise på tvers av industri, forskning, akademia, NGOer og myndigheter. Ved å samarbeide på tvers av disse sektorene kan vi utvikle innovative løsninger som sikrer en bærekraftig og fremtidsrettet akvakulturnæring. Dette krever en helhetlig tilnærming der vi deler kunnskap, ressurser og erfaring for å oppnå felles mål, fortsetter Hartmann.
Salmon Living Lab er et globalt innovasjons- og forskningssenter for bærekraftig produksjon av laks.
Salmon Living Lab ble lansert av SalMar og fôrselskapet Cargill i 2024. I mars i år ble det kjent at Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) ble med som rådgivende partner til Salmon Living Lab. Flere aktører fra industrier, akademia og forskningsmiljøer vil komme til etter hvert.
Les også:Williksen-konsernet etablerer filetproduksjon på Flerenstranda