– Jeg er overrasket over hvor godt fisken likte algemelet. Vi fant ingen negative effekter da vi erstattet fiskeolje med algemel, og filetkvaliteten ble veldig bra, sier forsker Katerina Kousoulaki i Nofima til Sysla.
Sammen med kolleger ved fôrteknologisenteret i Bergen, har hun testet algemel i fôr til oppdrettslaks.
– Trenger nye kilder for omega-3
Behovet for å erstatte fiskeolje, som i dag brukes for å sikre omega-3 i fiskefôret øker.
– Både fisk og mennesker trenger marin omega-3. I dag brukes fiskeolje, som er en begrenset ressurs. Hvis vi skal produsere mer oppdrettsfisk, trenger vi nye kilder for å få omega-3-fettsyrer. En av de mest lovende kilder er alger, som er primærprodusent for omega3-i sjøen, sier forskeren.
Falt i smak
Nofima testet hvordan algemelet virker både på laksens helse, ytelse, og ernæring. Resultatene overrasket Katerina Kousoulaki.
– Laksen likte fiskefôret med algemel. Det er noen alger som fisk ikke liker, men de vi brukte, som er heterotrofe, økte fôrinntaket. Vanligvis er det slik at når laksen blir fôret med planteråstoff, blir appetitten lavere, men med dette algemelet var det motsatt, sier hun.
Heterotrofe alger er encellede alger som vokser på oksygen og én karbonkilde.
God filetkvalitet
Algefôret ble gitt til liten laks i sjø fra ca 200 gram i tolv uker. I løpet av den tiden hadde all fisk, uavhengig av fôr, mer enn tredoblet vekten sin.
– Fisken vokste godt, selv når vi testet fôr helt uten fiskeolje. Filetkvaliteten ble god og innholdet av de marine omega-3 fettsyrer var høyere for laks som hadde fått algemel i fôret, forteller Kousoulaki.
Heterotrofe alger trenger ikke lys for å vokse, og kan produseres i lukkede anlegg. Algemelet som ble brukt i forsøket, er produsert ved Alltechs fabrikk i Kentucky i USA.
Det var Alltech, som er et av verdens største selskap innen dyrehelse og ernæring, som ba Nofima teste ut algemelet deres.
Dyrere enn fiskeolje
Kousoulaki tror algemel vil bli en del av fiskefôret på relativt kort sikt.
– Foreløpig er algemel dyrere enn tradisjonell fiskeolje. Men dette vil endres når etterspørselen i markedet og produksjonsvolumene øker, sier hun.
Neste skritt for forskerne blir å optimalisere algemel i fôr og å forbedre prosesseringen av selve algemelet ved fôrteknologisenteret i Bergen.
– Vi skal prøve å foreslå måter å redusere produksjonskostnadene på, slik at råvaren kan brukes i fiskefôr billigst mulig, sier forskeren.
Algemelet skal også testes i fôringsforsøk gjennom laksens livsløp.