Ber oppdrettere i PO9 og PO10 om å trappe opp beredskapen og se etter tegn på algeangrep

Nyheter
0

– Vi opplever at flere av aktørene som nå er berørt bruker sine erfaringer fra håndteringen av algeoppblomstringen i 2019, sier Geir Arne Ystmark i Mattilsynet, i en felles uttalelse med Fiskeridirektoratet om den pågående algesituasjonen i Nord-Norge.

Redusert sikt i sjøen. Endret adferd hos fisken. Økt dødelighet.

Dette er forhold som Mattilsynet og Fiskeridirektoratet ber oppdrettere i de berørte områdene om å være ekstra obs på. “Det er viktig at aktørene i området høyner beredskapen og er ekstra oppmerksomme,” skriver de i en felles uttalelse.

Alle selskaper bes om å ta i bruk sine beredskapsplaner, og iverksette tiltak for å forebygge og håndtere eventuelle situasjoner som oppstår. Det er også viktig at man raskt tar kontakt dersom man skal flytte fisk, skriver de.

Les også: Skadelige alger ved Senja bekreftet – oppdrettere har meldt om brå økning i dødelighet

Har lært av 2019
Etatene forteller at de samarbeider tett med Havforskningsinstituttet (HI) og oppdrettere, i forbindelse med algeoppblomstringen som har rammet en rekke oppdrettere i Nordland og Troms den siste tiden. De ber selskapene om å ta kontakt dersom de mistenker eller påviser at økt dødelighet skyldes alger. HI kan kontaktes ved spørsmål om algen, utbredelse og havstrømmer.

– Vi opplever at flere av aktørene som nå er berørt bruker sine erfaringer fra håndteringen av algeoppblomstringen i 2019. De har vært raskt ute med å iverksette tiltak og håndterer den krevende situasjonen godt, sier Geir Arne Ystmark, avdelingssjef for akvakultur i nord i Mattilsynet.

Geir Arne Ystmark. Foto: Mattilsynet

I 2019 mistet syv millioner oppdrettsfisk livet i Nord-Norge, etter oppblomstring av algetypen Chrysochromulina. Denne algetypen er også til stede i vår, sammen med Phaeocystis – som på sin side normalt sett ikke fører til problemer for oppdrettsfisken. Algene kan by på gjelleskader og oksygenmangel for fisken.

Les også: Laksedøden har blusset opp igjen for Ellingsen Seafood. Slik er alge-situasjonen i nord.

Dette er status
Flere hundretusen laks har gått tapt i vår. De første tilfellene av algeoppblomstring som medførte stor dødelighet, ble innrapportert av Nordlaks fra Øksfjorden, i slutten av april. Deretter har det blitt registrert alger i Raftsundet og Kanstadfjorden – også i PO9 i Nordland.

De siste meldingene om algeoppblomstring og forøket dødelighet kom fra Astafjorden i Troms (PO10) i helgen, der Sørrollnesfisk/Northern Lights Salmon er rammet – og fra Ellingsen Seafood ved Øksfjorden. I tillegg har algene slått til i oppdrettsanlegg i sørlige del av Senja i Troms, der oppdrettere har rapportert om akutt dødelighet.

Les også: Store verditap etter algeoppblomstring: – I alle fall nord for 300 millioner kroner

Ifølge HI kan oppblomstringen i Astafjorden påvirke lokaliteter i hele fjorden, i tillegg til i Grovfjorden og Gratangen. De utelukker heller ikke at Lavangen og Salangen/Mjøsundet kan bli påvirket litt frem i tid. For vestsiden av Rolla er området Bygda Bikta og Andørja mest utsatt.