Skadelige alger ved Senja bekreftet – oppdrettere har meldt om brå økning i dødelighet

Nyheter
0

SeaEco har funnet tilstedeværelse av de to algetypene Phaeocystis og Chrysochromulina også ved Senja. 

Algene kan føre til økt dødelighet på oppdrettsfisk, da de kan tette til gjellene og gi oksygenmangel. Chrysochromulina kan i tillegg være giftig. De to algeslektene har den siste tiden ført til økt dødelighet i flere oppdrettsanlegg i Lofoten-området i Nordland, og i Sør-Troms.

– Dette blir da den femte oppblomstringen i regionen, sier Lars-Johan Naustvoll, planktonforsker ved Havforskningsinstituttet (HI), om situasjonen på Senja.

Mistanke basert på gjellesjekk
Han bekrefter at analysene tyder på at det er det samme “algebildet” de ser sør på Senja, som i Astafjorden i Troms.

Naustvoll sitter ikke på eksakte tall for dødelighet hos laks i Senja-området, men forteller at oppdrettere der har meldt fra om en brå økning i dødelighet. Rapportene herfra har kommet inn de siste par dagene.

Dødfisk fra algeoppblomstringen i 2019, der rundt syv millioner oppdrettsfisk døde som følge av Chrysochromulina-oppblomstringer. Foto: Northern Lights Salmon

Mistanken om algeoppblomstring ved Senja bunnet i tilbakemeldinger fra veterinærer på stedet som har sett på gjeller, har Naustvoll tidligere fortalt til iLaks. Forskerne går ut fra at de fleste algeoppblomstringene i vår har oppstått uavhengig av hverandre.

Les også: HI-forsker: – Virker som om områder får pulser av forhøyet alge-tetthet

SalMar: – Overvåker situasjonen
iLaks har vært i kontakt med SalMar, som er blant selskapene med flere lokaliteter i sørlige del av Senja. Per tirsdag er ikke oppdrettskjempen rammet av alger, opplyser strategidirektør Runar Sivertsen.

– Vi overvåker situasjonen kontinuerlig og har god dialog med alle aktører for å søke best mulig oversikt til enhver tid, skriver han i en sms.

Flere oppdrettere er algerammet
I helgen ble Sørrollnesfisk og Northern Lights Salmon rammet av algeoppblomstring i Astafjorden i Tjeldsund kommune, der de drifter flere lokaliteter sammen. I tillegg blusset dødeligheten opp igjen for Ellingsen Seafood på Skarvhausen ved Flaket/Øksfjorden i Lødingen kommune. Ellingsen Seafood har tidligere opplevd massiv dødelighet i Raftsundet i Hadsel kommune.

Les også: – Vi har mistet mye kjempefin fisk som skulle slaktes veldig snart

Fra før av er Nordlaks hardt rammet i Øksfjorden, og Mortenlaks/Holmøy Havbruk i Kanstadfjorden – begge i Lødingen kommune. Ifølge HI kan oppblomstringen i Astafjorden påvirke lokaliteter i hele fjorden, i tillegg til i Grovfjorden og Gratangen. De utelukker heller ikke at Lavangen og Salangen/Mjøsundet kan bli påvirket litt frem i tid. For vestsiden av Rolla er området Bygda Bikta og Andørja mest utsatt.

Tabellen under viser tall for laksedødelighet ved lokaliteter som er rammet i vår, per mandag 12. mai. Tabellen oppdateres etter hvert som oppdretterne (og iLaks) får mer kjennskap til omfanget.

Selskap Lokalitet Antall dødfisk
Nordlaks Storfjell, Fornes og Hallvardøy i Øksfjorden (PO9, Lødingen kommune)

*Raven i Lødingen kommune og Ytre Stræte i Tjeldsund kommune

Har slaktet ut tre lokaliteter og mistet flere hundretusenvis av laks, har ikke oppdaterte tall på dødelighet per mandag 12. mai

*Flyttet eller er i gang med å flytte fisk bort fra disse anleggene

Ellingsen Seafood Korsnes, i Raftsundet (PO9, Hadsel kommune) Cirka 120.000 i løpet av de siste to ukene, men fortsatt en del dødfisk i merdene
Ellingsen Seafood Skarvhausen, innløpet til Øksfjorden (PO9, Lødingen kommune) Pågående, uvisst omfang
Mortenlaks (Holmøy Havbruk) Storøya Nø (PO9, Lødingen kommune) Uvisst
Holmøy Havbruk I Sifjorden (PO10, Senja) Uvisst, ikke pågående per tirsdag
Northern Lights Salmon/ Sørrollnesfisk Trollvika (PO10, Tjeldsund kommune) Pågående, uvisst omfang
Gratanglaks Skjærvika (PO10, Gratangen kommune) Så endret adferd og en liten økning i dødelighet 10.mai, som per 12. mai har stabilisert seg