Økende prisgap til kjøtt

Nyheter
570

Mens prisene for kjøtt, særlig drevet av storfe, har økt med hele 25,6 prosent de siste 12 måneder, har sjømat og en rekke andre matvarer blitt billigere. En illustrasjon som Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk forskning (NILF) har laget på bakgrunn av data fra IMF viser dette.

Både kornråvarer og vegetabilske oljer, som begge er sentrale innsatsfaktorer i fôr til laksefisk, har falt tilbake i pris i perioden.

I august falt prisindeksen for vegetabilske oljer/protein med 5,4 prosent. Sterkest prisfall ble registrert for palmeolje (10,0 prosent).  Prisen på soyabønner og rapsolje gikk ned med 6,5 og 3,6 prosent, mens prisen for olivenolje steg med 3,2 prosent. Prisen på soyabønner stagnerte i mai etter flere måneder med sterk vekst, skriver NILF på sine hjemmesider.

Ifølge IMF var årsaken tilførsel av store avlinger fra Sør-Amerika og en forventning om rekordavlinger i USA. De siste 12 månedene har prisindeksen for vegetabilske oljer/protein gått ned med 9,4 prosent. Årsaken er en prisnedgang på rapsolje (14,4 prosent), soyabønner (13,1 prosent) og palmeolje (6,2 prosent).