Christine Iversen (53) og Gudfinna Traustadottir (53) skal lede Sjømatrådets arbeid i to markeder med lange og stolte tradisjoner for norsk sjømat.
Med bred erfaring fra internasjonalt arbeid, merkevarebygging og forbrukerinnsikt går Christine Iversen og Gudfinna Traustadottir nå inn i rollene som sjømatutsendinger til henholdsvis Tyskland og Portugal.
Begge har sterke bånd til sine respektive markeder – og et brennende engasjement for norsk sjømat.
Det skriver Norges Sjømatråd i en pressemelding.
Ny base i Berlin: – Tyskland er et land med stort potensial
Christine Iversen har sin første dag i Norges sjømatråd 1. juni og får Berlin som ny base. Derfra skal hun lede arbeidet i et av de største markedene for norsk sjømateksport.
– Tyskland er verdens tredje største økonomi og et viktig matmarked som er i stadig utvikling. Tyskere flest har et nært forhold til både fisk og til Norge, og med dagens geopolitiske situasjon kan markedet bli enda viktigere fremover, sier Iversen.
Hun har bakgrunn fra Tyskland og den tysktalende delen av Sveits, og kjenner godt til tyskernes matkultur, språk og forretningsliv. Gjennom flere tiår har hun jobbet med markedsføring, innovasjon og eksport i selskaper som Tine og Det Norske Brenneri.
– Jeg ser frem til å bruke all min erfaring og kreativitet til å videreutvikle arbeidet som Sjømatrådet har gjort. Jeg håper mange i næringen tar kontakt, slik at jeg kan speide etter muligheter med akkurat deres produkter og ambisjoner i bakhodet, sier hun.
Les også: Sjømatbedriftene henter ny kommunikasjonssjef fra Trondheim kommune
Vil løfte norsk sjømat i Europas største forbrukermarked
Iversen peker på at sjømat står sterkt i tyske restaurantvalg, samtidig som flere husholdninger velger å lage mat hjemme som følge av en presset økonomi.
– Statistikken vår viser at det er en tendens mot økt konsum hjemme, særlig av rimeligere merkevarer. Samtidig bruker tyskerne mer når de først spiser ute – og da velger de oftere sjømat. Dette åpner nye muligheter både for detaljhandel og serveringsmarkedet.
Norges sjømatråd flytter nå sitt hovedsete i Tyskland fra Hamburg til Berlin, og Iversen ser store fordeler med denne etableringen:
– Berlin er et sentrum for kulinarisk innovasjon og bærekraft. Her finnes noen av de mest nyskapende kjøkkenene i Europa, og byen har et bredt nettverk av forskere, matentusiaster og miljøer som jobber for bærekraftige matsystemer. Det er en perfekt inngangsport for å løfte norsk sjømat videre i Tyskland.
– Vi er strålende fornøyde med å ønske Christine velkommen på laget. Hennes brede erfaring fra markedsføring og eksport, samt forståelse av det tyske markedet, vil gagne norsk sjømatnæring, sier Børge Grønbech, direktør for globale operasjoner i Norges sjømatråd.
Klippfisknasjonen neste: – Portugal har en unik posisjon
Gudfinna Traustadottir (53) begynner som sjømatutsending til Portugal 1. august. Med seg har hun lang erfaring fra dagligvarebransjen og lederstillinger innen merkevarebygging, blant annet som markedsdirektør i O. Kavli AS.
– Jeg er utrolig glad for å få jobbe med Portugal. Her er det et dypt kulturelt og emosjonelt forhold til norsk klippfisk. Å få bidra til å videreutvikle dette markedet og samtidig finne nye muligheter for norske produkter, er både en faglig og personlig motivasjon, forklarer Traustadottir.
Gudfinna, som har både norsk og islandsk pass, har bodd åtte år i Brasil. Hun trekker frem den kulturelle og kulinariske nærheten mellom Brasil og Portugal som en styrke:
– Da jeg besøkte Lisboa for første gang, fikk jeg følelsen av å komme hjem. Kulturen, språket og menneskene minner sterkt om Brasil. Jeg ser frem til å bruke min innsikt i forbrukerpreferanser og merkevareutvikling i dette spennende markedet.
Les også: Her er FSV sin nye prosessbåt
Tradisjon møter innovasjon: – Klippfisk med nye bruksområder
Traustadottir er opptatt av å bygge på historien, men samtidig åpne for nye tolkninger og forbrukeranledninger:
– Klippfisk og saltfisk er norske eksportskatter med en over 500 år lang historie. Samtidig har jeg selv erfart hvordan dette tradisjonsproduktet kan få nytt liv i nye former – for eksempel som brasilianske «bolinho de bacalhau». Det handler om å koble tradisjon og innovasjon og å gjøre sjømat relevant for nye generasjoner.
Hun mener Portugal har et stort uutnyttet potensial for videre vekst – både i bredde og dybde.
– Jeg ønsker å bidra til forbrukerdrevet innovasjon og styrket kompetanse i næringen, slik at vi kan møte fremtidens utfordringer og styrke Norges posisjon i det portugisiske markedet, sier Traustadottir.
Direktør for globale operasjoner i sjømatrådet, Børge Grønbech, sier de har store forventninger til Traustadottir.
– Det er en glede å ønske Gudfinna velkommen på laget. Dette er en signering som vi har store forventninger til. Hun har en sterk kommersiell forankring og kompetanse innenfor merkevareledelse, produktinnovasjon og PR-arbeid, noe som den norske klippfisknæringen vil nyte godt av, sier han.
Takker av Pettersen og Rismo
Både Tyskland og Portugal er markeder med lange tradisjoner for sjømat fra Norge. Med Iversen og Traustadottir på plass, ivaretar Sjømatrådet tilstedeværelsen i to viktige og ambisiøse markeder – og ser frem til å videreutvikle arbeidet i tett samarbeid med næringen.
De overtar etter Kristin Pettersen og Trond Rismo, som begge forlater sine roller i Sjømatrådet etter vel utførte oppdrag i sine respektive markeder.
– Dette er også en anledning til å rette en stor, stor takk til Kristin og Trond for deres innsats for Sjømatrådet og norsk sjømatnæring. Det er et privilegium å ha dyktige og flotte kolleger, og vi er svært takknemlige for deres bidrag, avslutter Grønbech.
Les også: Grieg leverte svakere enn ventet i tre av fire produksjonsregioner