Rafferty: – USAs lakseimport vil påvirke hele verden, siden fisken må omdirigeres

Nyheter
0

Cermaq-sjef Steven Rafferty varsler endringer i varestrømmene globalt i kjølvannet av Trumps tollsjokk.

Toll, inn i det viktige amerikanske markedet, har i år kommet inn som en viktig faktor i prisdannelse og evne til å sluke unna fisk.

– Canada har ikke fått toll. Alle andre lakseproduserende land har ti prosent toll inn mot det amerikanske markedet. Alle dere vet at Chile er by far den største lakseselgeren inn mot det amerikanske markedet. Norge er nummer to. Chile har omlag 50 prosent av sitt volum til USA, Canada har noe mer. Norge har syv prosent, men det er syv prosent av et stort tall – det utgjør over 100.000 tonn.

Det sier Cermaqs konsernsjef Steven Rafferty i et innlegg på et seminar i regi av DNB og Fish Pool på eksklusive Hotel Intercontinental Barcelona tirsdag ettermiddag.

Les også: – Det vil bli en nedkjøling, og den vil være konsumdrevet

Påvirke
– Laksemarkedet har vokst med seks prosent i snitt de siste ti år. USA er det klart største enkeltmarkedet. USAs lakseimport vil påvirke hele verden, siden fisken må omdirigeres, påpeker Rafferty.

– Alle selskaper ser på seg selv først. Vi er ikke børsnotert, vi er privateid, av Mitsubishi, sier Rafferty.

Selskapet han leder har tre produksjonsregioner. Basert på 2024-tallene sto Cermaq bak en produksjon av 93.700 tonn laks i Norge, 96.700 tonn i Chile og 9.700 tonn i Canada i 2024. Med endringer i salgsbetingelsene til nøkkelmarkedet USA kan dette gi endringer i varestrømmer, både for Cermaq og andre eksportører av fisk. I fjor gikk 90 prosent av Cermaqs fisk fra Norge til Europa. Fra Chile gikk 47 prosent til USA og 27 prosent til Brasil.

Vekst
Samtidig som president Trump har introdusert en betydelig tollbelastning, kommer det en annen faktor som også allerede har skapt store bevegelser i markedet: En markant økning i tilbudet.

– Både Norge og Chile opplever sterk biomassevekst. Disse to landene står bak 80 prosent av verdens produksjon av laks. Det er første gang på mange år at både Norge og Chile vokser mye, bemerker Rafferty.

Beskrivelsen av den raskt økende tilbudssiden bekreftes av tallknuserne i Kontali.

– Vi ser en sterk tilbudsvekst, seks prosent, i år, sier Kontalis analysesjef Philip Scrase. – Vi ser tilbudet for første gang gå over tre millioner tonn. Vi ser mer enn 100.000 tonn mer fra Norge i år.

Som om ikke det er nok – valutakursene har fluktuert sterkt etter at USAs nye tollregime ble innført i begynnelsen av april.

Sjokkeffekt
– Det har vært en begrenset effekt på retailpriser til sluttkunde. Den ventende sjokkeffekten på consumer demand i USA er foreløpig ikke tilgjengelig. Prisen for chilenske fileter har steget nøyaktig med ti prosent etter at tollen ble innført. Vel å merke til produsent, ikke forbruker. Men med Murphy’s lov falt prisen like etter jeg laget denne grafen, smiler Rafferty.

– Chile sender inn tre ganger mer fisk til USA-markedet enn det Norge gjør. Det er det klart viktigste markedet – tre ganger større enn det nest største, Brasil.

Men samtidig etterspør forskjellige markeder ulike vektklasser.

– Chile produserer 4,5-5 kilos laks for fileter til USA. Kina vil ha 6+ kilo fisk. Brasil vil også ha storfisk. Europa vil ha 2-6 kilos laks, men det er et ferskmarke, og Chile kan ikke levere der. Chile kan derfor ikke omdirigere betydelig volum til andre markeder, konkluderer han.

– Men hvem vet hva Trump vil gjøre, det er et komplett lotteri, sier Rafferty lettere oppgitt.