– Det vil bli en nedkjøling, og den vil være konsumdrevet

Nyheter
0

Året startet nær all time high. Nå vaker lakseprisen på 60-tallet og markedsaktørene ser mot det hvite hus for neste trekk.

– It’s crashing, sier en gruppe canadiske oppdrettere om lakseprisen. – Den skulle være høyere på denne tiden av året, men det skyldes vel “den oransje mannen”.

Fra årets inngang til den første uken av mai er lakseprisen mer enn halvert. President Donald Trumps aggressive tollstrategi, og denes innvirkning på lakseprisen, tiltrekker seg mye av oppmerksomheten på et seminar på femstjerners hotellet InterContinental Barcelona mandag ettermiddag.

Dollar-svekkelse
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB, er hentet inn for å gi en løypemelding for Trumps tollsjokk, og hvordan denne ventes å ramme makroøkonomien i tiden som kommer.

– Jeg vet hvor viktig valutakursene er for en gruppe som dere, sier Haugland, og skuer ut over en forsamling bestående av oppdrettere, eksportører, tradere, importører, banker, meglerhus og presse.

Kjersti Haugland, sjeføkonom DNB. Foto: Aslak Berge

– Den (tollen) vil øke inflasjonen, det er negativt. Økt toll vil normalt styrke valutaen, men det har ikke skjedd. Dollaren har faktisk svekket seg de siste månedene, påpeker Haugland.

Sammen med euro er dollar den viktigste oppgjørsvaluta for den globale handelsvaren laks.

Nedkjøling
Hun er tydelig på at USA selv vil få smake på effekten av økte tollmurer.

– Den amerikanske økonomien vil svekke seg. Det vil bli en nedkjøling, og den vil være konsumdrevet, spår hun.

– Vi forventer at de (tollene) vil komme inn på et lavere nivå enn under Liberation Day, for dagens toll ligner mer på en handelsboikott enn en toll, sier Haugland, og viser da særlig til de skyhøye tollsatsene i deler av det asiatiske markedet.

Hun forteller videre at Euro-området er relativt lett rammet av tollkrigen.

– Frankrikes president Macron har kalt det “et elektrosjokk” for Europa, og det har definitivt satt i gang aktivitet. Europa opplever ikke et inflasjonssjokk, og sentralbankene har dermed større fleksibilitet, sier Kjersti Haugland.