Genmodifisert (GMO) olje fra planten “oljedodre” ga økte omega-3-nivåer i ørretfileten, uten at vekst eller velferd ble påvirket negativt.
Det viser resultater fra et prosjekt ledet av Havforskningsinstituttet (HI), der de har testet ingrediensen i fôr til regnbueørret. Olje fra en GMO-versjon av planten oljedodre inneholder både omega-3-fettsyrene fisken trenger – og pigmentet astaxanthin, som fisken trenger for at kjøttet skal bli lakserosa.
– Genmodifiseringen gjør at planten lager fettsyrene EPA og DHA. Dette er lange omega-3-fettsyrer som ikke finnes naturlig i planter, men som er viktige for helsen til laksen, forklarer forsker Pauline Wischhusen i en nyhetssak fra HI.
Høyere nivåer av omega-3
I ti uker ga forskerne ulike grupper regnbueørret en av to dietter: Enten konvensjonelt fôr, eller fôr med olje fra genmodifisert oljedodre.
Resultatene viser at fisken som fikk fôr med GMO-oljen fikk høyere nivåer av omega-3-fettsyrer i fileten, uten at fôret påvirket vekst eller helse negativt. Regnbueørret som fikk det alternative fôret, nådde samme sluttvekt som fisken som fikk tradisjonelt fôr.
Svømmetest
Kvaliteten på fileten ble lik for både kontrollgruppen og fisken som fikk fôr med tilsatt GMO-olje, men sistnevnte gruppe hadde noe høyere nivåer av omega-3 i kjøttet, ifølge HI. Rosafargen på kjøttet ble imidlertid litt svakere hos fisken som hadde fått fôr med GMO-olje.

Fiskegruppene måtte også gjennom en treningsøkt i en svømmetunnel, slik at forskerne kunne undersøke om fôret kunne få følger for fiskehelse- og velferd. Dietten skal ikke ha påvirket svømmekapasiteten, og heller ikke gitt utslag i endret stress-respons. Dette tyder på at det modifiserte fôret ikke ga fisken helseplager.