Regjeringen legger opp til lusekvoter, et teknologinøytralt system – og å fjerne selskaps-MTB.
– Dette er en radikal omlegging. Min første tanke er at man skal være forsiktig med å rasle med radikale omlegginger i en tid med så mye uro ute, sier Krister Hoaas i Sjømat Norge, om sistnevnte trekk.
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) vedgår at grepet med å fjerne mengdebegrensningen på konsesjonene medfører en stor omveltning.
– Det er en stor-omlegging. Men det er helt nødvendig for å sikre bedre bærekraft, og få ned luseutslippene og miljøpåvirkningen, sier hun til iLaks.
Rokker ved pris- og verdsettelsen
Hoaas inntar panelet i Havnerommet i Bergen, kort tid etter at fiskeri- og havministeren har presentert Havbruksmeldingen. Hoaas mener at man ved å røre ved selskaps-MTB, rokker ved hele prissettelsen og verdsettelsen av oppdrettsselskapene.
– Det skal man være forsiktig med å gjøre uten å ha først gått ordentlig gjennom konsekvensene av det, sier han.

Les også: Havbruksmeldingen: Håper på fleksibilitet, og frykter kaos
Silje Båtsvik Risholm, seniorrådgiver i Bellona, svarer også Hoaas:
– Ja, det er handelskrig og toll. Men dette er en næring som skal overleve Trump og all verdens tollsatser. Det er snakk om et langsiktig perspektiv. Vi kan ikke la oss styre av det som akkurat nå er en usikker situasjon, når vi skal gire opp næringen for en grønn fremtid.
Les også: – Vi har hatt et regelverk som en Nokia 3210, for å sette det på spissen
Trafikklysene forsvinner
Videre sier Hoaas seg enig i at det skal være faktisk påvirkning på miljøet i et område som blir styrende for produksjonen.
– Det har vi jo ikke i dagens trafikksystem, sier Hoaas.
Regjeringen erstatter nå de røde, gule og grønne lysene med et kvotesystem.
Les også: Her er hovedpunktene i den nye Havbruksmeldingen

– Positivt at regjeringen foreslår å innføre en avgift på tapt fisk
– Vi tror at en avgift kan være et effektivt grep for å redusere dødeligheten og bedre velferden. En veldig viktig forutsetning for dette er imidlertid at avgiften settes høyt nok til at den får effekt, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen.
– Vi ser at regjeringen varsler at avgiftssatsen vil begynne lavt og at den eventuelt kan økes over tid. Selv om vi har forståelse for at det er ønskelig med en gradvis opptrapping, vil vi sterkt advare mot å sette satsen for lavt innledningsvis.
