Sjømatbedriftene har store forventninger til dagens fremleggelse av Havbruksmeldingen, og etterlyser konkrete økonomiske incentiver for å sikre rask overgang til bærekraftig fôr i oppdrettsnæringen.
– Vi deler regjeringens mål om mer bærekraftig laksefôr, men vi ønsker å realisere dette allerede innen 2030 – ikke 2034, sier administrerende direktør Robert H. Eriksson i Sjømatbedriftene i en pressemelding.
Regjeringen har vedtatt at alt fiskefôr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034, og at 25 prosent skal være norskproduserte råvarer. I dag er andelen norske råvarer kun åtte prosent, og kun 0,4 prosent av fôret består av nye ingredienser – ingen av disse produsert i Norge.
– Det må kraftige grep til. En økning til 25 prosent norskandel betyr behov for 340.000 tonn nye, bærekraftige fôrråvarer. Dette er fullt mulig med riktige insentiver, sier Eriksson.
Sjømatbedriftene viser til at potensialet for råvarer allerede finnes, blant annet i biprodukter fra laks og kylling, samt alternative kilder som insekter og alger. Det krever imidlertid investeringer og lønnsomhet – noe dagens marked ikke gir.

Foreslår skattefradrag for bærekraftig fôr
Sjømatbedriftene ber derfor regjeringen og Stortinget om å innføre skatteinsentiver for bruk av bærekraftig fôr, for eksempel i form av skattefradrag.
– For å få fart på markedet og sikre investeringsvilje, må det lønne seg å satse på bærekraft. Da kan en god ordning være at man får ekstra fradrag direkte på skattbart overskudd for de som investerer i nytt produksjonskapasitet, og ikke minst for de som skal bruke fôret. Prisen på fôret må være konkurransedyktig med det som benyttes i dag, så enkelt er det. Vi er klare til å sette oss ned med Stortinget for å utforme en god modell som kan inkluderes i statsbudsjettet for 2026, sier Eriksson.
Han understreker at dette handler om politisk vilje og gjennomføringsevne.
Store gevinster for klima og fiskevelferd
Beregninger Sjømatbedriftene har fått utført viser at bruk av laksebiprodukter alene kan redusere CO₂-utslipp med hele 1,55 millioner tonn. I tillegg viser forskning fra NTNU at bruk av lakseolje og hydrolysert lakseprotein kan redusere dødelighet hos fisken med opp mot 50 prosent.
– Vi har et enormt potensial – både for klima og fiskevelferd. Nå må regjeringen vise handlekraft. Vi har skyhøye forventninger til at Havbruksmeldingen inneholder tydelige økonomiske virkemidler for bærekraftig omstilling, avslutter Eriksson.