Børssensitivt brev påpeker at nedskrivningene kom i kjølvannet av et bud på virksomheten i Newfoundland.
“Finanstilsynet anser at Grieg Seafood ASA sitt delårsregnskap for 4. kvartal 2024 inneholder feil og mangler knyttet til opplysningskrav i henhold til IAS 36 Verdifall på eiendeler nr.124-137. Metode for fastsettelse av gjenvinnbart beløp, virkelig verdi fratrukket salgskostnader og justeringer foretatt av ledelsen, er eksempler på slike vesentlige opplysninger som skulle vært gitt. Uten slike opplysninger anser Finanstilsynet at brukerne av foretakets delårsrapport for 4. kvartal 2024 ikke forstår driverne bak og størrelsen av nedskrivingen som endret foretakets finansielle stilling vesentlig fra slutten av forrige årsrapporteringsperiode,” skriver Finanstilsynet i et brev til Grieg Seafood.
Brevet fra Finanstilsynet er datert 2. april. Det er ført i pennen av seksjonsleder Lars Jacob Braarud og senior tilsynsrådgiver Morten Barstad.
Les også: Grieg Seafood tar milliardnedskrivninger i Canada
Innsideinformasjon
“Foretaket har tatt til etterretning at delårsregnskapet for 4. kvartalet 2024 inneholder slike feil og mangler. Foretaket har opplyst at årsregnskapet for 2024 vil inneholde alle slike opplysninger som påkrevd av IAS 36.124-137.
Finanstilsynet tar til etterretning at foretaket vil utbedre de påpekte forholdene i årsregnskapet for 2024. Finanstilsynet vil imidlertid minne om foretakets løpende plikt til å vurdere offentliggjøring av innsideinformasjon,” heter det i brevet.
Henvendelsen knytter seg til milliardnedskrivningen som ble foretatt i forbindelse med presentasjonen av resultatet for fjerde kvartal ifjor.

“I sitt delårsregnskap for 4. kvartal 2024 innregnet Grieg Seafood ASA (GSF) et verdifall på immaterielle eiendeler og driftsmidler på NOK 1.733 millioner. Dette tilsvarte 20% av foretakets langsiktige eiendeler per 31. desember 2024.
I notene i regnskapet fremgår det at “nedskrivningene knyttet seg til foretakets virksomhet i Canada, men ikke hvordan nedskrivninger fordelte seg på foretakets to rapporteringspliktige segmenter i Canada; British Columbia og Newfoundland.”
Les også: Kritiserer ryktespredning om Grieg Seafood: – Jeg kjenner ikke til et bud
Bud på Newfoundland
Av det totale nedskrevne beløpet er kun 87 millioner kroner tilknyttet British Columbia. Det resterende stammer fra Newfoundland.
Finanstilsynet viser til at Grieg har vært åpne om prosessen med å finne en ny finansiell partner for virksomheten i Canada, herunder også et mulig salg av virksomheten.
“Hovedbeløpet av nedskrivningene er dermed relatert til Newfoundland og prosessen som har pågått,” står det i brevet.
I dokumentet fra Finanstilsynet er deler av teksten sladdet. Av teksten kan det imidlertid se at selskapet på balansedagen for fjerdekvartalsrapporten hadde mottatt et ikke bindende bud på aktiviteten i Newfoundland.
Sensitiv informasjon
“Til tross for at forhandlingene mellom partene ble avsluttet dagen før avleggelse av GSF sin 4Q rapport, tolket GSF situasjonen slik at det var svært sannsynlig at forhandlingsprosessen ble tatt opp igjen. Foretakets vurdering er derfor at detaljert informasjon om nedskrivningen var sensitiv informasjon i forhold til denne prosessen og kunne skade GSF sin forhandlingssituasjon,” skriver Finanstilsynet i brevet.
“GSF opplyser at ledelsen isteden anså at det beste utgangspunktet for estimatet for FVLCD (virkelig verdi fratrukket salgskostnader – red. anm.) per 31. desember 2024 var budet […] justert for […] forhandlinger”.

Trump-toll
Grieg-ledelsen har ikke lagt skjul på at det har vært langt fremskredne forhandlinger om salg av aktiviteten i Newfoundland.
– Vi kom langt i forhandlinger, spesielt med én part. Vi diskuterte partnerskap eller et potensielt salg. Men til slutt, med gitte vilkår, i kombinasjon med en stor utfordring vi fikk på grunn av en ny president som bor litt lenger sør, angående toll, fant vi det best å beholde eiendelene internt. Den potensielle kjøperen endte opp med å redusere budet sitt, uttalte daværende konsernsjef Andreas Kvame under fremleggelsen av kvartalsresultatet.
Den relativt nyansatte finansdirektør, Magnus Johannessen, utdypet dette:
– Jeg vil gjerne legge til at det vi så i forhandlingene var den sannsynlige suksessraten for avtalen også lav på grunn av tollen, så er det ikke riktig å fortsette med en salgsprosess hvis du ikke vet om salget kan gjennomføres. Det handler om å skape valgmuligheter og gi aksjonærene muligheten til å opprettholde en strategisk viktig posisjon og i stedet realisere noen av fordelene ved et salg av redusere kapitalforpliktelser. Risikobelønningen for oss var ikke optimal under noen omstendigheter.