Sjefen på Fitjar Mekaniske verksted merker at kampen om arbeidskraften på verftene spisser seg til.
Fitjar Mekaniske Verksted er et av flere verft langs kysten som leverer fartøy til havbruksnæringen. I tillegg til å konkurrere om nybyggkontrakter og serviceoppdrag, konkurrerer verftene også om kompetent arbeidskraft.
Verftssjef Hugo Strand legger ikke skjul på at arbeidskraft er en knapp faktor.
– Nå går det på høygir rundt omkring, og arbeidskraftssituasjonen er vanskelig for veldig mange, sier han til iLaks.
Les også: Verftssjef merker at usikkerheten øker: – Nå svinger det også etter humøret til Trump
Innleielov til besvær
Selv om det er tøft, klarer Strand å håndtere konkurransen. Men han mener at politikerne kunne ha gitt mer drahjelp.

– Kampen om arbeidskraften blir bare hardere og hardere. Og i det bildet passer den innleieloven utrolig dårlig. Den kom jo som en artighet for noen år siden. Det er helt utrolig, sier Strand oppgitt.
Hugo Strand er også styreleder for bransjeorganisasjonen Norske Skipsverft, og snakker på vegner av mange. Han mener at verftene må få lempninger fra gjeldende bestemmelser.
– Dersom maritim virksomhet og verftsindustri skal fortsette i Norge, så må vi få unntak fra dette regelverket.
Ikke lett med lokal arbeidskraft
Helst ville verftssjefen satset på lokal arbeidskraft. Men det er ikke så lett.
– Dersom jeg kunne fått velge på øverste hylle, ville jeg valgt lokale helter. Men det er helt klart at den maritime bransjen ikke får tak i arbeidskraften nasjonalt, påpeker Strand.
På det europeiske kontinentet er det særlig Polen som har et velutviklet fagmiljø for verftsarbeidere. Strand er bekymret over de potensielle langsiktige effektene av innleielovgivningen.
– Tradisjonelt har det vært mye polske produksjonsarbeidere. Og den ordningen der må fungere. Det gjør det ikke når myndighetene har strammet sånn inn, sier han.

Enklere med polske sveisere
Verftbransjen er internasjonal. Den preges av svingninger i konjunkturene.
– Det finnes ikke nok polakker som har lyst til å begynne fast hos verftene, og verftene har for varierende oppdragsmengde til at de kan ansette. Slik det er nå kan man risikere at man blir ansatt et halvt år, og så blir man permittert, forklarer Strand, og legger til:
– Det hadde ikke norske arbeidstakere orket heller.
Strand mener at det må være mulig å nyansere innleiereglene, slik at de kan bidra til mer stabile rammevilkår for konkurranseutsatte næringer.
– For å være helt ærlig så er det jo lettere å få en polsk sveiser, enn en polsk saksbehandler på teknisk etat i en kommune, poengterer han.
Asiatiske fagfolk
Nylig besøkte kollega Gunnar Arnold Nordbø fra Vaagland Båtbyggeri verft i Polen. Der observerte han at enkelte av verftene hadde begynt å rekruttere arbeidere fra India og Bangladesh. Strand har sett det samme.
– Ja, det er et nytt trekk. Men det er jo litt konsekvensen av at de har det litt slik som oss, at det er for få som ønsker å begynne å jobbe i produksjonsindustrien, sier han.
Sjefen ved Fitjar Mekaniske Verksted utelukker ikke at man snart ser at andelen asiatiske fagfolk øker også på norske verft.
– Det det kan jo komme folk fra India hit. For en uke siden ble det jo inngått en handelsavtale med India. Så jeg utelukker ikke at det etterhvert kommer inn en del asiater inn på norske verft, avslutter han.
