Slakter fagforeningene i falsk høringsuttalelse

Nyheter
1319

iLaks publiserte seint onsdag kveld en artikkel som tar utgangspunkt i en høringsuttalelse som angivelig er skrevet av bedriftseier Matthias Gardarsson. Kilden til saken var Arbeids- og sosialdepartementets hjemmesider, hvor dokumentet var offentliggjort. En time etter publisering ble iLaks gjort oppmerksom fra Gardarsson at han slett ikke hadde skrevet noen høringsuttalelse i sakens anledning.

Saken ble umiddelbart fjernet.

– Det som for meg er uforståelig er hvem og hvorfor? spør en oppbragt Gardarsson seg. Han er krystallklar på at han ikke har skrevet noen høringsuttalelse til regjeringen, etter at Lisbeth Berg-Hansen i sin tid var statsråd.

Gardarsson har i morges vært i kontakt med departementet, og høringsuttalelsen er nå fjernet fra departementets sider.

En talsperson ved departementet opplyser at de skal undersøke videre for å finne ut hvor denne høringsuttalelsen kommer fra.

Gardarsson er naturlig nok ikke særlig begeistret for å ha blitt dradd inn i denne saken.

– Jeg forstår at ut fra et journalistisk synspunkt er saken interessant. Men jeg ønsker ikke å ha noe mer med dette å gjøre. Det har jeg hverken tid til eller behov for. Men som sagt, i den grad du skal jobbe videre med dette, så skal det komme veldig tydelig fram at dette har ingen ting med meg å gjøre, sier han til iLaks.

– Avslutningsvis: Jeg har overhode ingen anelse om hvem, hvorfor osv. At vedkommende har sterke synspunkter er klart. Men det er også mye usaklig i brevet. Men han/hun har hatt relativt godt kjennskap til vår virksomhet. En ultrakonservativ som hater alt som har med fagforbund å gjøre, sier Gardarsson.

Artikkelen, basert på høringsuttalelsen, er gjengitt under:

Leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre besøkte onsdag Melbu i Vesterålen, og fikk med selvsyn studere hvilke utfordringer norsk fiskeindustri står overfor. I perioden 1993-2012 omsatte norsk fiskeindustri hvitfisk for 227 milliarder kroner, og fikk et resultat på beskjedne 1,6 milliarder kroner før skatt. Det er ikke mye å bli feit av, og viser med klar tale hvordan det står til med konkurranseevnen innen fiskeforedling.

Gahr Støre fikk onsdag se en hvitfiskbedrift, men forholdene er også krevende for foredlingsbedrifter innen laks og ørret.

I en høringsuttalelse vedrørende allmenngjøring av fiskeindustribedrifter, adressert til Arbeids- og sosialdepartementet, setter (angivelig – red. anm.) Mathias Gardarsson ord på konkurransebetingelsene. Han har i perioden 2003-2013 ledet foredlingsbedriften Leines Seafood. På det meste omsatte bedriften for 257 millioner kroner årlig, men slet hvert år med svake økonomiske resultater.

Effektive polakker
«Dette som direkte resultat av direkte konkurranse fra blant annet Polen», skriver han i et brev som er stilet til finansminister Siv Jensen, arbeidsminister Robert Eriksson og fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

«Vårt selskap har i alle år betalt våre ansatte i henhold til tariff (kr. 150-160) og forholdt oss slik som det har vært ønskelig for ulike fagforbund, med det eneste resultat at våre norske produkter ble for dyre for det europeiske markedet. Kunder i Tyskland, Frankrike, og Italia bryr seg ikke om hvor laksen de kjøper er produsert, da all laks oppdrettet i Norge markedsføres som «norsk» uavhengig av hvor i verden den er videreforedlet, og når det blir billigere å frakte fiske til Polen og tilbake til Norge enn å produsere den i Norge, så ja, da er til og med det norske markedet tapt».

Supermarkedkjedene handler ute
Han viser til at dagligvarekjedene Rimi og Rema 1000 produserer røkt og saltet laks i Baltikum. Han er klar på hvem han mener har skylden for utviklingen.

«Fagforbundets romantiske tilnærming til internasjonal konkurranse, der fagforbundene tilsynelatende ser ut til å være av den oppfatningen at Norge er en ensom planet i universet, som ikke trenger å rette seg etter andre enn seg selv, vil på sikt være med på å drepe norsk fiskeindustri, norske kystsamfunn og de tradisjoner som er bygget opp gjennom hundrevis av år vil bli flagget ut av landet en gang for alle».

«Fagforbundene vil bli den institusjonen som kommer til å knekke nakken og drepe norsk fiskeindustri, svart hav og dårlig vær har mange ganger truet industrien, men fagforbundene vil bli den endelige bøddel», tordner han.

For dyrt å drive med tarifflønn
«Leines Seafood er et strålende eksempel på den avgrunn som fagforbundene er i ferd med å sende norsk fiskeindustri og sjømattradisjoner ned i», fortsetter han.

Leines Seafood hadde på det meste 150 arbeidsplasser ved anlegget i Leirfjord på Helgeland. Disse arbeidsplassene eksisterer ikke lengre.

«Vi hos Leines Seafood ber om at vår stemme blir hørt slik at i alle fall andre sjømatbedrifter ikke vil lide samme skjebne som det vi gjorde, da det vil være totalt umulig på sikt for norske fiskeindustribedrifter å konkurrere med polske snittlønninger til kr. 20,00 pr. time. Å innføre allmenngjøring på kr. 163 ,00 pr. time vil være det samme som å legge ned opp mot 60 prosent av industrien i Norge, og presse tusenvis av arbeidsplasser til Polen».

«Hva vil det nytte om lønna er teoretisk god, om det er så dyrt at i praksis er det ingen bedrifter som kan ansette og drive i Norge. Ta lærdom av vår skjebne, ikke knekk nakken på norsk fiskeindustri og sjømattradisjoner», avslutter han brevet.

Fagforbundet stiller seg uforstående til å bli dradd inn i saken.

– Jeg skjønner ikke hva Fagforbundet, som organiserer ansatte i kommunene, sykehusene og i statlig sektor, har med denne saken å gjøre. Jeg vet ikke at Fagforbundet har uttalt seg i denne saken, sier Tone Zander, informasjonssjef Fagforbundet, til iLaks.