Mattilsynet har gjennomført systemrevisjon av selskapene Hofseth Aqua og Hofseth Sea Farming.
I en systemrevisjonsrapport, som er offentliggjort i dag, fremgår det at Mattilsynet har funnet flere avvik og forbedringspunkter. Mattilsynet har gjennomført systemrevisjonan av selskapene Hofseth Aqua og Hofseth Sea Farming. Revisjonen ble gjennomført i perioden 14. januar til 14. februar.
Tilsynet var særlig rettet mot biosikkerhet og velferd i forbindelse med avlusing. Det ble funnet to avvik, som var knyttet til risikovurderinger og avvikshåndtering. I tillegg ble det identifisert forbedringspunkter innenfor områdene målfastsetting og internkontroll.
Uklar risikostyring
Mattilsynet avdekket et avvik relatert til Hofseths styringssystemer. Disse systemene skal etablere prosesser som trekker produksjonen i riktig retning, med så lav risiko som mulig. Dette inkluderer blant annet risikoanalyse og -vurdering, etablering og evaluering av forebyggende tiltak, håndtering av avvik, etablering og oppdatering av prosedyrer, samt beredskapsplanlegging.
I rapporten er det påpekt at Hofseth har mangler knyttet til kartlegging av farer og problemer, og på denne bakgrunn også mangler knyttet til vurdering av risiko. Ifølge tilsynet kan ikke selskapet vise hvordan planer og tiltak utarbeides for å redusere risikoforholdene.
“Det er uklart for oss hvordan dere jobber systematisk med risikostyring. Dere har en prosedyre for risikostyring, ref. dok «7.2.1 Risikostyring», men vi kan ikke se at denne etterleves. Det kommer ikke frem hvordan innsamlet data danner grunnlag for et aggregert risikobilde og om, eller hvordan, risikoer eskaleres systematisk oppover i systemet for beslutninger”, skriver Mattilsynet revisjonsrapporten.
Rotårsaksanalyser og systematisk læring
Det andre avviket gjaldt avvikshåndteringen. Ifølge Mattilsynet har Hofseth mangelfulle rutiner for å håndtere, forebygge og rette opp avvik fra krav fastsatt i eller i medhold av akvakulturlovgivningen.
“Vi kan ikke se hvordan dere sikrer kvalitet på avvikshåndteringer for å forebygge nye avvik, eller hvordan læring på tvers gjenspeiles i systemene. Det er derfor uklart hvordan avvik påvirker selskapets systematiske forbedringsarbeid”, fremgår det av rapporten.
Mattilsynet påpeker at selskapets styringssystem skal sikre at avvik fra akvakulturregelverket systematisk forebygges, blir avdekket og rettet opp. For å kunne forebygge nye avvik er det avgjørende at selskapet gjennomfører rotårsaksanalyser og systematisk lærer av tidligere hendelser.
iLaks har rettet en henvendelse til Roger Hofseth for en kommentar til rapporten. Han er på reise, men opplyser at han ikke har lest den. Det har fiskehelsesjef Matilde Holmeset.
– Vi jobber hele tiden for å bedre fiskevelferden, og tar med innspill som rapporten peker på inn i det videre arbeidet, uttaler hun til iLaks.