Multinasjonal oppdrettssatsing reverseres idet vekstselskapet har blitt et “turnaround case”.
– Mesteparten av vår produksjon kommer fra Norge, sier Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood.
Men det er vanskelig å komme fra at 30 prosent av 2024-produksjonen kom fra Canada, splittet på oppdrettsanlegg på øst- og vestkysten.
Selger ut
– Vi er klar på at de siste årene ikke har vært gode for Grieg, og dette er noe vi jobber hardt med å forbedre. Biologien har ikke gått vår vei. Særlig gjelder det Canada, fortsetter Kvame fra podiet på NASF-konferansen i Bergen.
Les også: Grieg-aksjonærene sitter igjen med Svarte-Per etter feilslått storsatsing i Øst-Canada
Derfor vil Grieg kvitte seg med hele den canadiske virksomheten – og bli et rent norsk oppdrettsselskap, som det var på 90-tallet. Dette følger fire år etter at Grieg solgte ut den tapsbringende oppdrettssatsingen i Skottland.
– Vi vil opprettholde vår produksjon der, men vårt forkus fremover er Norge. Vi reallokerer resssursene våre tilbake til Norge.

Gammel moro
Dermed står Grieg i en omfattende transformasjon, bestående av å kvitte seg med gammel moro og refinansiere selskapet. Første trekk var å hente to milliarder kroner i såkalte hybridobligasjoner.
– Hybridobligasjonen vil vi bruke for å styrke balansen og betale tilbake vår grønne obligasjon. Vi vil gjøre et sale- leaseback av smoltanlegget i Adamselv i Finnmark. Vi beholder kontrollen over anlegget og fisken, kun betong og stål skal selges, poengterer han.
– Vi har stoppet investeringer i Newfoundland og vi har lagt investeringer på is, som vi har gjort en god stund, i BC. Canada har kanskje det største potensiale av alle for å utvikle oppdrett, men mangler rammeverk og politisk vilje til å realisere dette.
Kvame forventer en reduksjon på fem prosent, til 22.000 tonn, i Canada i 2025.
– Vi vil holde produksjonen mellom 20.000 og 25.000 tonn i tiden fremover. Og vi vil reallokere kapitalen til Norge, gjentar Grieg-sjefen.