Derfor vil Mowi selge ut fôrdivisjonen

Nyheter
0

Mowi-sjef Ivan Vindheim ser begrensede synergier mellom lakseoppdrett og fôrproduksjon.

Jølstringen leder verdens største sjømatselskap, målt i børsverdi, og samtidig den suverent største lakseoppdretter. Han leder også verdens fjerde største produsent av fiskefôr. Vindheim og Mowi innledet nylig en strategisk evaluering av fôrvirksomheten, ikke ulikt den pågående strategiske prosessen for oppdrettssatsingen i Canada.

– Alle muligheter skal evalueres, herunder også salg, sier Vindheim under NASF-konferansen i Bergen torsdag morgen.

Synergier
Vertikal integrasjon, fôrproduksjon og vurderingen om en skal eie denne selv eller kjøpe fra andre, har vært en sentral del av Mowis historie, helt i fra 1970-tallet, noe som fremgår av boken “Goldfinger – Historien om Mowi” utgitt i 2024. Både eiere, styremedlemmer og administrasjon har hatt skiftende syn på viktigheten av dette eierskapet.

Vindheim er tydelig på hva han mener om denne problemstillingen:

– Synergiene mellom oppdrett og fôr er ikke alltid like lett å se i praksis som i teori, sier han.

Av andre argumenter for å selge ut fôraktiviteten fremhever han også et stadig større produksjonsvolum på laks, særlig etter vinterens oppkjøp av 52.000-tonneren Nova Sea, samt en en omfattende foredlingssatsing – i 26 land.

Beilere
– Jeg antar dette virksomhetsområdet kan være interessant for mange der ute. Men det får tiden vise.

Hvem som kan være beilere for Mowi Feed har vært noe av en snakkis på årets NASF, hvor de heteste stalltipsene er fôrkonkurrentene Cargill og Skretting, samt diverse private equity-aktører.

Mowi guider for øvrig en lakseproduksjon på 530.000 tonn i år, stigende til 600.000 tonn i 2026. – Vi har akkurat løftet guidingen vår for 2029, som vil gi minst 650.000 tonn, sier Vindheim.

Men hvordan skal Mowi levere en såvidt vesentlig organisk vekst?

– Med postsmolt kan vi øke lisensutnyttelsen. Så jeg tror vi trygt kan si at våre omfattende investeringer i smolt og postsmolt de siste årene har båret frukter, sier Vindheim.