Tilgang på høykvalitets proteinkilder vil bli stadig viktigere.
Kina har fått en forrykende start på lakseåret. Så langt i år er Kina en større importør av norsk laks enn Danmark. Kun fem land er nå større på import av norsk laks enn Kina.
Det er flere drivere bak utviklingen – og det er mer å gå på, skal en tro Gorjan Nikolik analytiker i Rabobank. Nederlenderen er et av trekkplastrene på North Atlantic Seafood Forum (NASF), som går av stabelen i Bergen denne uken.
Bytter
– Kina vil få en rikere, eldre befolkning som vil konsumere mer sjømat, sier Nikolik, og legger til at økt kjøpekraft gjør at kinesere bytter til bedre og sunnere proteinkilder.
Et eksempel på dette er spranget fra billig hjemmeprodusert karpefisk, av varierende kvalitet, til flybåren fersk laks.
– Kina vil se lavere vekst i bruttonasjonalprodukt, fra 6-7 prosent til 4-5 prosent, men konsumveksten vil være mye høyere – og sjømatkonsum vil være enda høyere.
Han fremhever at Kina har et massivt handelsoverskudd, og har rom for en betydelig økning i sin import.
Kompromisser
– Jeg visste ikke om det tidligere, men Kinas president Xi Jinping snakker visstnok mye om matsikkerhet, sier han, og siterer ham på følgende: “Matsikkerhet er blant landets mest fundamentale interesser”.
Mens Norge tidligere har fått svi for å provosere Kinas lederskap med en mye omtalt Nobel-pris, mener Nikolik at Kina nå pragmatisk kombinerer geopolitiske konflikter uten å gjøre kompromisser på sjømathandel.
– Hvis en ser på de største importland til det kinesiske markedet, er det mange av dem har seriøse konflikter med Kina, sier han, og lister opp i rangert rekkefølge: Ecuador, Russland, Peru, Vietnam, USA, Canada, India, Indonesia, Norge og Chile.