Edelfarm på Rognan bruker fiskekar av PE-plast i sin daglige røkting. Både oppdrettsselskapet og Troll Systems, som nylig reparerte fem av deres kar, mener at det må satses mer på reparasjon og gjenbruk.
Daglig leder i Troll Systems, Rune Rørstad, har troen på «evig liv» og sier at gjenbruk og reparasjon må settes i fokus i redskapsbransjen.
– Vi må forlenge levetiden til utstyr og redskap fremfor å kaste og kjøpe nytt. Det er både gunstig for lommeboka og for miljøet, sier Rørstad i en pressemelding.
Fem skadde fiskekar
Fra Burøya i Bodø produserer de ulike produkter i polyetylen (PE-plast) som fiskekar, håvkar, tellestasjoner og containere. For en bedrift som livnærer seg av å selge nytt, har de blitt stadig mer opptatt av å ta vare på redskapet som allerede er produsert.
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-14-at-10.53.24.png)
– I utgangspunktet tåler produktene mye juling, men innimellom må de avhendes og sendes til gjenvinning. I desember bestemte vi oss for å forsøke oss på reparasjon og gjenbruk som alternativ da vi nylig mottok fem skadde fiskekar fra Edelfarm på Rognan, sier Rørstad, og fortsetter:
– Vi gjorde en avtale om å først forsøke å reparere skadene, noe som viste seg å være langt enklere enn tidligere tenkt. Etter en rask runde innom produksjonen i verkstedet vårt var de som nye å regne.
Les også: Tar plasten i forsvar: – Bra å produsere med i et segment der ting skal vare lenge
100 prosent gjenbruk
Rørstad tror at 100 prosent gjenbruk kan være framtiden for plast med lang levetid i de blå næringene. Nylig ble Troll Systems medlem av produsentansvarsselskapet Profa, i forkant av produsentansvaret som snart tilfaller de blå næringene. Rørstad mener redskapsprodusentene må forberede seg på krav og endringer som kommer.
– Nå har vi visst om produsentansvaret en stund. Den beste forberedelsen er å tilpasse oss en virkelighet hvor mer skal gjenbrukes og gjenvinnes, og tilpasse driften vår allerede nå, sier han.
Daglig leder i Edelfarm, Alice Øksheim, stiller seg bak at reparasjon og gjenbruk er det beste alternativet, og at dette må satses på der det er mulig.
– Vi er veldig glade for denne typen løsninger, og må bli mer bærekraftige der vi kan. Fiskeri- og oppdrettsnæringen har en drift som i det store er bærekraftig, men hvilke redskap vi benytter er en viktig del av det å skåne både klima og miljø, sier hun.