Beredskapsmeldingen: – Åpenbart at landbruksministeren har vært mer ivrig enn fiskeriministeren

Nyheter
0

Helge André Njåstad (FrP) savner fokus på sjømatnæringene i Totalberedskapsmeldingen. 

Da Njåstad leste meldingen, som skal på høring torsdag 13. februar, lurte han på om regjeringen har glemt at Norge har fisk.

Totalberedskapsmeldingen skal «stake ut kursen for å styrke den sivile motstandskraften og Norges totalberedskap» – altså hva som trengs for at samfunnet skal være best mulig forberedt på kriser og krig. Havbruk og sjømat har fått lite plass i det 144 sider lange dokumentet, men nevnes kort som en del av norsk matforsyning- og beredskap.

Det synes FrP-politikeren at er for slapt.

– Det er tydelig at meldingen er laget mer på landbrukets premisser enn på fiskeri- og havbruk sine. Det er åpenbart at landbruksministeren har vært mer ivrig enn fiskeriministeren, sier Njåstad til iLaks.

– Stor matreserve i merdene
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har ansvar for å koordinere arbeidet med forsyningssikkerhet på tvers av sektorer. Njåstad mener det burde vært viet mer plass i meldingen til hvordan havbruks- og sjømatnæringene kan styrke landet ved krisesituasjoner.

– Det er ikke det at landbruket får for stor plass, men at fiskeri og havbruk får for lite plass. Det er nærmest fraværende i dokumentet. Man burde anerkjenne viktigheten av disse næringene. Det er min hovedinnvending, sier han.

– I rapporten er sjømat så vidt nevnt ordentlig en gang, sier Helge André Njåstad (FrP). Han tror at den tidligere landbruksministeren, Geir Pollestad (Sp), har bidratt mer til beredskapsmeldingen enn fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap). Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.

– Hva er det du mener at mangler i beredskapsmeldingen?

– Det er viktig at vi har en spredt matproduksjon på landbrukssida, men det burde også vært omtalt at vi har en stor matreserve i merdene, og at fiskerinæringen bidrar med mye mat. Begge er viktige for kysten og verdiskapingen der, og at næringene er spredt langs hele kysten er viktig i seg selv, sier Njåstad.

– At de har båter er også viktig. Vi vet at båter kan kommunisere med satellitt og radio i en krisesituasjon, og de har alternativt drivstoff som gjør at de kan fungere bra i en krise. Det er mange gode grunner til at næringene burde vært omtalt mer. De er også viktige for å holde folk boende langs kysten, legger han til.

Kan dekke 76 prosent av energibehovet
Njåstad håper at fiskeri og havbruk løftes opp og frem, når Stortinget skal behandle meldingen i vår. Ifølge vestlendingen er det rekordstor påmelding til høringen.

– Jeg ser fram til at både Sjømat Norge og Fiskebåt får en sjanse til å snakke direkte til komiteen om viktigheten av disse næringene, sier han.

Nylig har han vært i samtale med Sjømat Norge, der de diskuterte viktigheten av å anerkjenne sjømatnæringene som matreserve og bidragsytere til aktivitet og bosetting langs kysten. Under møtet trakk Njåstad frem en analyse fra Menon Economics, på oppdrag fra NFD, som viste til at norsk sjømatproduksjon kan dekke opp til 76 prosent av befolkningens energibehov.

– Norge trenger dette. Det må ikke glemmes i en slik melding, sier Helge André Njåstad (FrP) om sjømatnæringenes rolle i beredskapssammenheng. Her med Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge. Foto: Sjømat Norge

iLaks har bedt Nærings- og fiskeridepartementet om en kommentar til saken.