Problemer med semilukkede merder gjorde at 759.351 fisk måtte bøte med livet. Nå har Mowi fått millionbot

Nyheter
0

Årsaken til hendelsen var trolig ekstrem tetthetsforskjell mellom innside og utside av merder, som førte til at merdene tømte seg for vann.

I slutten av mai i fjor fikk Mowi problemer i et semilukket anlegg i Vestland, ved lokaliteten Slåttenes i Sunnhordland. Her har selskapet driftet to merder av typen Ecomerden R 30, som leveres av FiiZK. Hundretusenvis av fisk døde i forbindelse med hendelsen. Det var Mowi selv som meldte fra til Mattilsynet om hendelsen.

Etter å ha undersøkt det som har skjedd Mattilsynet ilagt Mowi et overtredelsesgebyr på 1.488.336 kroner for hendelsen, tilsvarende 12 G, for det som har skjedd. Det høyeste gebyret Mattilsynet kan gi for alvorlige overtredelser av akvakulturregelverket og dyrevelferdsloven er gebyr på 15 G.

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland opplyser at Mowi ikke har tatt stilling til hva de skal gjøre videre med saken.

– Vi vil nå sette oss grundig inn i Mattilsynets vedtak og vurdere om vi skal benytte oss av klageretten eller ikke, sier han til iLaks.

Les også: Hendelse i semilukket Mowi-merd: – Skade på mye av fisken

Temperatur- og salinitetsforskjeller
I et brev fra Mattilsynet fremgår det at årsaken til det som skjedde trolig var en ekstrem tetthetsforskjell mellom innside og utside av merd, som følge av forskjeller i temperatur og salinitet (saltinnhold i vannet). Ifølge Mowi skal dette være den første hendelsen der dette har ført til en raskere evakuering av vann av merden enn det som har blitt pumpet inn.

«Verken Mowi eller FiiZK har hatt indikasjoner på at temperatur- og salinitetsforskjeller kunne bidra til så ekstreme tetthetsforskjeller mellom innside og utsiden av merd at merden kan tømme seg for vann», fremgår det av brevet til Mattilsynet.

Ifølge Mattilsynets avdelingssjef Håvard Hustoft skal Mowi ha forklart at hendelsen ikke kunne vært forebygget, «…da verken dere eller produsenten FiiZK var kjent med at en slik hendelse kunne skje».

Les også: Mowi om hendelse i semilukket merd: Ny teknologi, nye utfordringer

Merdene på Slåttenes er av denne typen. Illustrasjonsfoto: Ecomerden

«Lite vann i merd – sjekk pumpedrift»
Opprinnelig vannvolum i merdene var 30.000 kubikkmeter. Den 1. juni var vannvolumet redusert til 5.000 kubikkmeter i den ene merden. I den andre merden hadde vannvolumet blitt redusert til 25.000 kubikk 2. juni. Da hadde alarmen «lite vann i merd – sjekk pumpedrift» gått fire ganger, men det var ikke observert endring i merdvolum eller adferd på fisken.

«Når alarmen for lav vannstand går fredag kveld (31. mai), var dette samme alarm som dere hadde erfart tre ganger i løpet av de 48 timene. Ved disse alarmene hadde dere bemanning, og det var ingen visuell endring i merdvolum og adferd på fisken», har Mowi forklart til Mattilsynet.

I tillegg til dette hadde Mowi sitt driftspersonell gått inn på iPad, der alarmen kunne spores, og sjekket pumpedriften.

«Når det ble funnet av pumpene virket som de skulle, regnet dere med at vannivået ville gjenopprettes og stabilisere seg igjen, slik det hadde gjort ved to tilfeller torsdag 30.mai og ved et tilfelle fredag 31. mai 2024», skriver Mattilsynet.

Lidelse over lengre tid
Mattilsynet opplyser at det per 10. juni i fjor hadde dødd 356.543 fisk som følge av hendelsen. I tillegg ble 402.808 fisk destruert, som følge av høy utgang, mange svimere, samt skjelltap og sårutvikling på fisken.

«Dette betyr at 759.351 fisk har stått trengt over flere timer natt til 1. juni og pådratt seg skader som førte til at de døde eller ble destruert som følge av sårutvikling og dårlig velferd. Minst halvparten av fiskene har levd med skadene i minst ti dager før de ble destruert. Lidelsen har pågått over lengre tid, og de omfatter et svært stort antall fisk», fastslår avdelingssjef Håvard Hustoft.

Sjøvannet i slike semilukkede merder skiftes ut av pumper, for å sikre god nok gjennomgang av oksygenrikt vann. Pumpene drives av strøm.

Mowi har for øvrig søkt om å få utvide produksjonen med inntil tre nye semilukkede merder ved Slåttenes. I søknaden skriver selskapet at de ønsker å satse videre på semilukket teknologi.

Det er rettet en henvendelse til FiiZK om saken. Administrerende direktør Jan Erik Kvingedal har ingen kommentarer til hendelsen, og viser til at dette inntraff på Mowi sitt anlegg.