Norge eksporterte sjømat for 15,3 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 1,9 milliarder kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
– Januar var preget av økte eksportvolum for laks og en solid verdivekst for flere av våre villfangete arter. I tillegg har den norske kronen svekket seg både mot dollaren og euroen sammenlignet med januar i fjor. Verdimessig var dette den beste januar-måneden for norsk sjømateksport noensinne, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.
USA var det største enkeltmarkedet for norsk sjømateksport i januar, målt i verdi. Norge eksporterte fisk og skalldyr til det amerikanske markedet for 1,5 milliarder kroner, noe som utgjorde 9,7 prosent av den totale sjømateksporten i forrige måned.
– Til tross for at president Donald Trump har snakket mye om økte tollsatser for sine handelspartnere, konstaterer vi at januar ble en historisk måned for norsk sjømateksport til USA. Aldri før har Norge eksportert fisk og skalldyr for så høye verdier til det amerikanske markedet som vi gjorde i januar. Det viser at også sjømat er viktig for Norge i handelen med USA, sier Chramer i en pressemelding.
Verdirekord
USA hadde også størst verdivekst i januar, med en økning på 428 millioner kroner, eller 41 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
– USA har over tid utviklet seg til å bli et av våre viktigste enkeltmarkeder. Bare i januar solgte vi laks for over en milliard kroner til USA, noe som er ny verdirekord. Det understreker viktigheten av å ha best mulig handelsavtaler, også med USA, forklarer Christian Chramer.
De største artene til USA
Her er oversikten over de største norske sjømatartene som ble eksportert til USA i januar målt i verdi (endring i parentes):
- Laks: 1,1 milliarder kroner (+ 39%)
- Ørret: 110,6 millioner (+ 55%)
- Kongekrabbe: 105 millioner kroner(+ 81%)
- Makrell: 31,7 millioner kroner (+ 41%)
- Hyse: 23,2 millioner kroner 332 (+ 7%)
I januar eksporterte Norge laks for totalt 10,9 milliarder kroner.
– Laks og ørret har hatt gode produksjonsvilkår i høst og vinter med høye sjøtemperaturer, noe som har sikret god vekst for fisken. Resultatet er at vi i januar eksporterte mer laks enn i samme måned i fjor, sier Chramer.
Det ble eksportert sjømat til totalt 112 land i januar. Dette er 8 færre enn i samme måned i fjor.
Økt volum ga solid lakseeksport
Norge eksporterte 95 100 tonn laks til en verdi av 10,9 milliarder kroner i januar. Verdien økte med 1,2 milliarder kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det er en vekst i volum på 10 prosent. USA, Polen og Frankrike var de største markedene for laks i januar.
USA hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 319 millioner kroner, eller 39 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
Eksportvolumet til USA endte på 7 313 tonn, noe som er 40 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Januar er generelt en sterk måned for lakseeksporten til USA. USA var også største marked for laks i januar 2023.
Mye laks i rett størrelse bidrar til USA-veksten
– Den sterke veksten i eksporten av laks og ørret til USA skyldes blant annet at det har vært mye fisk i rett størrelse og kvalitet tilgjengelig for det amerikanske markedet i januar. Det spiller også inn at den norske kronen er ytterligere svekket mot amerikanske dollar, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.
Kina var nest største vekstmarked i januar, med en vekst på 284 millioner kroner, til totalt 769 millioner kroner.
– Gode produksjonsforhold har gitt økt tilgjengelighet av laksestørrelser som etterspørres i Kina. I tillegg kom kinesisk nyttår tidligere enn i fjor. Det har gitt en ekstra boost til lakseeksporten i januar, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Det er rekordhøy pris på fersk laksefilet med 160 kroner per kg. Det er 1 krone høyere enn forrige rekordmåned, som var i april 2023.
Kraftig økning for ørret
Norge eksporterte 7 174 tonn ørret til en verdi av 687 millioner kroner i januar. Verdien økte med 253 millioner kroner, eller 58 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det er en vekst i volum på 58 prosent. Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i januar.
– I likhet med for laks har høye sjøtemperaturer i det siste gitt vekst i produksjonen og økt eksport av ørret. Volumveksten førte til en verdirekord for januar måned, og verdien var den nest høyeste noensinne. Den er kun slått av eksporten i august 2024, sier Paul T. Aandahl.