Flere veier til Rom

Nyheter
684

Den hissigste importøkningen finner en i Litauen, Hviterussland og Estland. Disse tre landene har alle doblet sin ukeimport av laks, sammenlignet med samme uke i 2013. Det viser en oversikt basert på eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.

I transitt til Russland?
Importøkningen er oppsiktsvekkende, og gir næring til mediespekulasjonene om videredistribusjon og smugling inn til det for Norge stengte russiske markedet. Gevinsten for slik illegal virksomhet er høy, ettersom lakseprisene i Russland er vesentlig høyere enn i andre markeder.

Russiske importører og chilenske eksportører sier at prisene for fem kilos laks (CIF St. Petersburg) omsettes for 7-7,50 dollar per kilo. Noen bransjekilder som nettavisen Undercurrent har snakket med viser til enda høyere priser, 8-8,35 dollar og muligens enda høyere. Det betyr et prisleie fra 43 kroner til 51,50 kroner per kilo. Til sammenligning var lakseprisen til norske oppdrettere (FOB anlegg) fredag rundt 31 kroner for 4-5 kilos laks.

High risk – high reward
Samtidig som gevinsten med å selge fisk til Russland synes stor, er den en økende bekymring for om russerne kan gjøre opp for seg.

– Jeg tror russerne i bunn og grunn spekulerer. De går med på høyere priser, men de har ikke finansiering tilgjengelig. Hvordan skal de betale? Vi ser på en balong som er i ferd med å eksplodere, sier en ikke navgitt laksetrader til Undercurrent.

Russland importerte forøvrig 76 tonn fersk norsk laks i forrige uke – til tross for det gjeldende importforbudet. Pris? 30,48 kroner per kilo levert den norske grense, ifølge Norges Sjømatråd.