Nytt bunnår for laksefisket – både i elvene og i sjøen

Nyheter
0

Aldri har det blitt fanget færre laks i elvene enn i fjor. 

– Dette er veldig bekymringsfulle tall. Vi holder på å miste noe av det som gjør oss til Norge: Villaksen vår. Dermed trues også laksefisket som folk i Norge har drevet med i tusenvis av år. Dette skal vi snu. I fjor måtte Miljødirektoratet på kort varsel stenge laksefisket i 33 elver fordi det var for lite laks i dem. Dette er det siste vi ønsker, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

– Vi forventet lavere fangst etter at vi i juni i fjor stanset laksefisket i 33 større elver med tilhørende sjøområder fra svenskegrensa til og med Trøndelag. De historisk lave fangsttallene for laks i 2024 er likevel urovekkende, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Lav fangst både i elv og sjø
Statistisk sentralbyrå (SSB) har i dag publisert den nasjonale statistikken for fangst av laks, sjøørret og sjørøye i elv. Den viser at det i fjor ble fisket færre laks i elvene enn noen gang tidligere. Årene 2021 og 2023 var fra før regnet som tidenes dårligste lakseår, med fangst i elv på henholdsvis 289 og 264 tonn laks disse årene. Fra elvefisket ble det i 2024 rapportert fangst på til sammen 147 tonn, noe som tilsvarer drøyt en tredjedel av gjennomsnittet de ti foregående årene. 92 tonn av den fangede laksen i elv ble avlivet.

De nye tallene for laksefisket i elvene i 2024 kommer i tillegg til tidligere publiserte tall for fangst av laks med faststående redskap i sjø. Også i sjøen var fangsttallene for laks de laveste som noensinne er rapportert. 75 tonn laks ble rapportert fanget og avlivet i sjøen i fjor, noe som utgjør en tredjedel av snittet for de ti siste årene.

– Fangsttallene for laks fra både elv og sjø er viktige for Miljødirektoratets forvaltning av laksebestandene. Hovedmålet er å bevare levedyktige laksebestander med et høstbart overskudd, sier miljødirektør Ellen Hambro.

– Var nødvendig å stenge
I tillegg til fangsttall fra året før og planer som elveeierne sender til Miljødirektoratet, vektlegger direktoratet også i stor grad en totalvurdering som gjøres av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. De gjør hvert år opp status for norske laksebestander, i en rapport som vanligvis kommer i juni.

– Fjorårets historisk svake laksefiske understreker at det var nødvendig å stenge mange elver for fiske, for å unngå alvorlig og uopprettelig skade på laksebestandene og sikre mulighet for et fremtidig laksefiske, sier Ellen Hambro.

Forslag til årets laksefiske kommer snart
Etter at Miljødirektoratet i fjor så seg nødt til å akutt stenge laksefisket i 33 elver med tilhørende sjøområder fordi det kom svært lite laks fra havet og opp til elvene, ble det bestemt at man i 2025 skal legge om til en føre var-strategi i en del utsatte vassdrag. Det innebærer å starte laksefisket forsiktig i juni i disse elvene, og eventuelt åpne opp for mer fiske utover i fiskesesongen, dersom man ser at det kommer nok laks. I fjor kom en rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, som viste at lakseoppdrett og klimaendringer er de største truslene mot villaksen. Den økte uforutsigbarheten disse faktorene gir for laksebestandene gjør det nødvendig å være mer føre var i reguleringene av fisket.

Miljødirektoratet har mottatt forslag til nye regler for laksefiske fra elveeiere i særlig utsatte elver, for hvordan de lokalt ser for seg å gjennomføre en forsiktig start på årets laksefiske.

– I løpet av kort tid vil Miljødirektoratet sende ut forslag om nye tider og kvoter for årets laksefiske i de mest utsatte elvene og deres nærmeste sjøområder, sier Hambro.

Direktoratets forslag blir sendt ut på høring, noe som betyr at alle berørte parter får mulighet til å komme med innspill før det bestemmes endelig hvordan reglene for årets laksefiske blir.

– Oppdrettsnæringens negative påvirkning for villaksen er for stor. Derfor jobber vi i regjeringen med tiltak for å bedre dyrevelferden, hindre rømninger og begrense mengden lakselus i merdene. Dette vil både gi en mer bærekraftig oppdrettsnæring og bedre forhold for villaksen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Laksefiske fra Nidelva i Trondheim. Arkivfoto: Jarl Koksvik/Miljødirektoratet