Daglig leder Knut Eikeland oppsummerer tingenes tilstand for Bue Salmon, under AqKva-konferansen i Bergen.
Her kan han blant annet fortelle at selskapet har jobbet mye med postsmolt og optimalisering av MTB (maksimalt tillatt biomasse). Dette ser ut til å ha gitt resultater.
– Resultatene fra piloten har vært oppsiktsvekkende, sier han fra scenen.
Produserer fjerde batch
Med piloten sikter han til anlegget på Bulandet i Ytre Sogn, der det Florø-baserte selskapet i dag har tillatelse til å produsere 5.500 tonn. Fra øyriket har de hatt flere batcher siden våren 2022, som de har høstet både laks og erfaringer av.
– Siste utslakt, av batch nummer tre, ga gode resultater, melder Eikeland.
514 tonn matfisk ble solgt i løpet av mai og juni i fjor fra batch tre. På ett år vokste fisken fra 104 gram til 5,2 kilo – og dødeligheten lå på 2,1 prosent. Til sammenligning ligger næringen generelt på rundt 16 prosent dødelighet i løpet av ett år.
I tillegg var superiorandelen på rundt 95 prosent. Nå er de godt i gang med produksjonen av fjerde batch.
Les også: Bue Salmon: – Fisken er jo helt strøken. Og nå begynner den å nærme seg fire kilo
En god julegave
Som privateid selskap kan de jobbe mer langsiktig enn større, børsnoterte oppdrettere, ifølge Eikeland. Siden oppstart har selskapet hatt en verdiskapning på 500 millioner kroner, forteller han.
Mot slutten av fjoråret fikk de for øvrig en hard pakke under treet, i form av en konsesjon på 50.000 tonn til Lutelandet, som ligger i Fjaler kommune i Vestland. Dette kan i så fall bli verdens største landbaserte anlegg for produksjon av laks.
Målet er å bli et ledende selskap for landbasert laks, med en samlet årlig produksjon på rundt 50-60.000 tonn på lokalitetene i Bulandet og Lutelandet. Selskapet benytter seg av gjennomstrømmingsteknologi, og har blant annet Hatteland-familien og Torghatten Aqua på eiersiden.