– Den litt rigide lovgivning på miljøområdet har ført til en utvikling i utstyrsindustrien, hvor vi i dag er verdens førende på teknologi til bærekraftig fiskeoppdrett, sier generalsekretær Jesper Helbo i tenketanken Aqua Circle til den danske nettavisen FødevareWatch.
Nå sitter dansk leverandørindustri på 20-30 prosent av verdensmarkedet i dette segmentet.
– Vi arbeider heftig med å få teknologien ut til alle avkroker av verden. Hvis vi i dag eksporterer for 750 millioner kroner, så vil vi eksportere for halvannen milliard om fem år, sier han.
Danskene leder an i utviklingen av resirkuleringsteknikk. Teknologien muliggjør å rense og gjenbruke vann i dambruk istedet for å la avfallstoffene flyte ut i havet. Det oppsamlede avfall kan så forvandles til biogass eller gjødsel.
Etterspørselen kommer særlig fra Norge, Færøyene, Skottland og Canada, men også fra Indonesia, Malaysia og Midt-Østen.
– Folk vil ha fersk fisk. Så i stedet for at fryse den eller fly den ut og betale to dollar per kilo, så begynner man å lage den lokalt, sier Helbo.
Teknikken kan anvendes overalt og på stort sett alle fiskearter.
– Med vår teknologi kan vi i prinsippet bygge et lakseanlegg utenfor Milano, og så kan vi forsyne dem med fersk laks. I Midt-Østen vil de også ha laks, så der bygger vi anlegg selv om der er 40 grader, sier han.
I dag er det cirka 30 resirkuleringsanlegg i Danmark, som primært produserer regnbueørret og ål. To selskaper, Danish Salmon og Langsand Laks, satser på landbasert oppdrett av laks.