– Vi har vært så heldige at vi har hatt en god dialog med Sulefisk gjennom sommeren, og ble enige i fellesskap om å teste på deres anlegg. Vi er stolte og glade for at de viste oss tillit, sier John Arne Breivik. Breivik er administrerende direktør i det selskapet som utvilsomt har det mest spektakulære våpenet mot lakselus – luselaser.
iLaks treffer Breivik under et kundebesøk hos lakseoppdretter Sulefisk i Solund i Ytre Sogn. Sulefisk-sjef Michael Niesar har klokkertro på å skyte lakselus med laser.
Hel lokalitet
– De klinket til på en hel lokalitet, med to store merder. Det er viktig med en hel lokalitet, slik at en ikke får tilsig fra andre anlegg. Det er først nå etter sommeren en begynner å få effekt, sier Breivik.
Star Wars
Oslofirmaet Stingray tar nå steget fra å være et forskningselskap til et utviklingsselskap. Stingrays noder utplasseres i merdene og bruker laserstråler i krigen, Star Wars om du vil, mot lakselus.
– Vi vil sette opp testopplegget vårt. Dette har vi ikke fasit for på en dag. Vi vil utvikle et dataprogram som driftes fra Oslo. Noen plasser har de fiber, andre steder bruker vi ICE og i Skottland bruker vi satelitt. Det er viktig å få med aktører og anlegg som forstår at det ikke er gjort over natten, sier Breivik.
Dialogen med Sulefisk har gått i ett år.
– Vi møtte Michael under AquaNor i fjor. Han stilte mange god og interessante spørsmål, og forhåpentligvis bidrar dette til å utvikle noe sammen, forteller Breivik.
Med Sulefisk-kontrakten øker aktiviteten til Stingray. Selskapet har stadig flere av sine flytende laserkanoner, kalt Stingray-noder, utplassert.
– Vi har syv ute foreløpig. Vi skal levere fire nå, og har ytterligere fire til seks til. To er i Skottland, og i Norge har vi fra Frøya i nord til Os i sør. Kundene våre er Marine Harvest, Lerøy, SalMar og Sulefisk.
I tillegg har Stingray en god dialog med flere nye kundeprospekter.
– To-tre selskaper er positive, men ikke endelig avklart. Da er vi godt over det minimumsantallet vi trengte, sier han.
Vinterkrigen
– Michael og Sulefisk hørte oss på; vi er best på voksne holus. På vinteren ligger holus i dvale, og det er klart i vannet. Vi kan da ta ut mye, et hundretalls holus per dag. På 90 dager kan det bli mange lus. Da hugger vi vekk underskogen, eller stammen om du vil. Vår første eksamen er gjennom vinteren til mars. Det er den beste trening vi kan ha foran 2015-sesongen, sier Breivik og legger til at høysesongen er fra mai/juni helt til september/oktober, når det fortsatt er varmt i vannet.