Mattilsynet: -Mindre problem med lusa enn ventet

Nyheter
657

Så langt i år er det fattet to vedtak om utslakting. I hele fjor ble det fattet fire vedtak og i 2012 ett vedtak.

Det skal aldri være mer enn 0,5 voksne holus per fisk i et oppdrettsanlegg. Tall fra uke 33, publisert av lusedata, viser at i Nord-Trøndelag var det 0,46 lus per fisk, i Sogn og Fjordane var det 0,34 og 0,31 i Sør-Trøndelag. Finnmark kom best ut med 0,07, som også ligger under grensen for de nye, grønne tillatelsene, som har 0,1 lus som øvre grense.

Frivillig
I vinter var Mattilsynet bekymret og varslet oppdretterne at det kom til å bli fattet utslaktingsvedtak dersom lusa ble det problem.

-Mange oppdrettere har slaktet fisk frivillig gjennom forsert utslakting. Det er for så vidt det beste, sier Paul Negård. Han sier at han ikke har full oversikt, men har et inntrykk av at oppdrettere har slaktet ut vårutsettet fra i fjor tidligere enn foregående år. Han peker på at utsett av stor smolt kan forklare noe av dette.

-Stor smolt er gunstig både for lakselus og PD. Stor smolt gir en kortere produksjonssyklus i sjøen, påpeker Nergård.

Temperatur
En av grunnene til at Mattilsynet tidligere i år gikk ut med en advarsel til oppdrettsnæringen, var at sjøtemperaturene lå godt over 2013-nivåene. Det var frykt for at det skulle gi store luseproblemer. Selv om problemene er mindre enn Mattilsynet fryktet tidligere i år, mener Negård det absolutt ikke finnes noen grunner til å slappe av.
-Vi vet ennå ikke om de lavere (enn ventet) lusetallene kommer med en pris i form av behandlinger og påfølgende nedsatt følsomhet hos lusa, sier Negård.

Våren
Mattilsynet ber allerede oppdretterne å forberede seg på våravlusningen i 2015. Dette kommer som en direkte følge av at fiskeriministeren har tillatt oppdretterne å ha seks prosent høyere laksebiomasse til ut mars måned. Ørretoppdretterne kan øke med 20 prosent. Dette er et av «Russland-tiltakene».

– For at resistenssituasjonen ikke skal forverres ytterligere, betyr mer fisk i anleggene at oppdretterne må bruke midlene riktig og ikke minst koordinere behandlingene. – Med denne økningen vil flere lokaliteter bli tatt i bruk og det blir tettere med fisk. Oppdretterne må ikke gå inn i våravlusningen med for høye nivåer lakselus sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Kritiserer
Landsverk hevder at oppdrettere som kommer over tiltaksgrensen (0,5 lus) har «mistet kontrollen over lusesituasjonen» og at det da skal settes inn sterkere tiltak.

– Vi forventer at oppdretterne har reelle og effektiv planer for utslakting i slike situasjoner. Mange har det og slakter ut, men dessverre er det en hel del som ikke har det. Disse ødelegger både for seg selv, andre oppdrettere og vill laksefisk, sier Landsverk.

Saftig døgnmulkt
Oppdrettere som får problemer med lakselusa, får nokså raskt saftige tilbakemeldinger fra Mattilsynet.

iLaks har noen eksempel på trusler om dagbøter som oppdretterne har fått:

En oppdretter i sør trues med dagmulkt på 170.952 kroner. Årsak: 0,7 kjønnsmodne holus per fisk i uke 30.

En oppdretter i Midt-Norge trues med dagmulkt på 142.263 kroner. I fem merder ble det funnet fra 0,7 til 4,7 voksne holus per fisk.

En oppdretter i sør trues med dagmulkt på 171.681 kroner. Det ble telt 2,73 kjønnsmodne holus per fisk.