Ola Braanaas er ikke fornøyd med det som er lagt frem om miljøfleksordningen.
I dag ble det kjent at fiskeri-og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) har kommet med forslag til nedjustert kapasitet i havbruksnæringen, som skal svare ut anmodningsvedtaktet i Stortinget fra i vår. Venstres Alfred Bjørlo har karakterisert det som er kommet frem som «miljøfleksordningen light».
Firda Seafood-oppdretter Ola Braanaas synes det som er lagt frem bærer preg av pliktløp.
– Vi oppfatter dette som en kort etappe på vei mot Havbruksmeldingen, for å levere noe på det som Stortinget har vedtatt, skriver han i en e-post til iLaks.
Endrede premisser
Oppdretteren er glad for at regjeringen endelig har kommet med et forslag for ny miljøfleksordning, men er overrasket over deler av det som er blitt foreslått.
– Det er på høy tid at man legger til rette for et alternativ for dem som har fått konfiskert volum gjennom trafikklyssystemet, men vi reagerer på at man trekker inn elementer som ikke var en del av grunnlaget for nedtrekk, sier Braanaas.
Han utdyper:
– Dette gjelder spesielt organiske utslipp. Man endrer premissene fra inndragning til tilbakeføring, uten at selve trafikklyssystemet er evaluert eller endret.
Stryker på teknologinøytralitet
Men slik Braanaas ser det, har ikke regjeringen svart tilstrekkelig på det som lå i anmodningsvedtaket.
– Vi mener også at forslaget stryker på Stortingets krav om teknologinøytralitet, sier han.
– Man burde stimulere til et videre spekter av skjerming mot lus, slik som nedsenkbare merder, da dette vil kunne påvirke det samlede smittepresset betydelig, og dermed ha positiv effekt både regionalt og for det ytre miljøet, legger han til.
Han er understreker også at det fremdeles er mye risiko med lukkede anlegg.
– Lukkede anlegg har fortsatt høy teknisk og biologisk risiko, og vi er usikre på om det som legges på bordet i dag vil gi noen rask omstilling og utvikling. Til det inneholder forslaget mer tvetydigheter enn incentiver, mener Braanaas.
Ikke rette måten
Nå frykter han at oppdretterne vil sitte igjen med regningen.
– Man vil påføre næringsaktørene, som allerede er straffet økonomisk med nedtrekk, ytterligere ulempe ved å påføre dem store kostnader både driftsmessig og på investeringssiden, kommenterer Braanaas.
– Det er ikke rette måten å invitere til en satsing, som etter hvert vil komme hele næringen og landet til gode, mener han.
Oppdretteren mener at et konstruktivt grep hadde vært å legge til rette for hensiktsmessige omstillingsincentiver.
– Man kan se for seg at dette kan utjevnes gjennom tilskudd eller skattefordeler, avslutter han.