– Hvis vi spiller våre kort riktig, så kan Danmark bli et mekka for lakseoppdrett, og der er snakk om mange milliarder og arbeidsplasser her i landet, sier direktør for det landbaserte oppdrettselskapet Danish Salmon, Ole Hatlebakk til nettavisen FødevareWatch.
Den andre ledende landbaserte lakseoppdretteren i Danmark, Langsand Laks i Hvide Sande, stemmer i.
– Vi er de første landbaserte kommersielle anlegg i forholdsvis stor skala. Nå ligger vår produksjonskapasitet på 1.000 tonn og Danish Salmon ligger på 2.000 tonn, men om fire-fem år kan du lett putte en null bakom, sier direktør Lars Ditlev.
I februar lanserte den danske regjering et forslag til en strategiplan for dansk akvakultur. Målet er å øke eksporten med seks milliarder kroner og skape 400 arbeidsplasser frem mot 2020.
Bærekraft er et viktig argument, når en skal selge laks som koster syv til ti kroner mer per kilo enn de norske havbruksanlegg, skriver avisen.
– Det er utenlandske restaurantkjeder og detaljistkjeder av viss størrelse som er meget interesserte. Det er virksomheter som er bevisste på hva de putter i kjølediskene, sier Ditlev, og viser til bevissthet rundt fôr, sykdomsbekjempelse, avfallshåndtering og fiskens vekst.
Mens Hirtshalsbaserte Danish Salmon skal begynne å slakte i høst, leverer Langsand Laks allerede fisk til en amerikansk restaurantkjede, som satser på miljøvennlige produkter med riktig historie.
– Vi sender en til tre tonn av sted cirka hver tiende dag, så det er stadig i sin begynnelse. Men vi forventer å få flere av den slags avtaler, sier han.