Det har vært lav tilbudsvekst globalt i år, men likevel har lakseprisen svekket seg

Kommentarer
0

Nedgangstider preger prisdannelsen.

Vi er kommet halvveis i desember. Bare to uker igjen av året. Og allerede nå kan vi fastslå med ganske høy grad av sikkerhet at lakseprisen (levert Oslo) for 2024 blir lavere enn i 2023. Ikke mye, trolig knapt en 50-øring.

Snaut 92 kroner per kilo.

Dette skjer samtidig som tilbudsveksten av laks globalt har hatt en relativt beskjeden økning, et sted mellom tre og fire prosent.

Sammenheng
I et historisk perspektiv burde akkurat det vanligvis holde til en komfortabel oppgang i lakseprisen. Over tid har det nemlig vist seg å være en ganske klar sammenheng mellom tilbudsvekst og endring i laksepris. Målinger over de siste 33 år viser at år som har hatt en tilbudsvekst under ni prosent stort sett har gitt oppgang i lakseprisen. År med høyere tilbudsvekst enn det har normalt gitt prisfall.

I en industri som vokser tildels svært raskt, relativt til andre matvarer, gir dette en indikasjon på den langsiktige etterspørselsøkningen. Røkelaks og sushi er populære produkter. Nå skal en likevel raskt legge til at etterspørselen vokste raskere på 1990-tallet enn den har gjort på 2020-tallet.

Norge er verdens klart største selger av laks. I den sammenhengen vil det også være gunstig med en svekket krone. Men til tross for at den norske krone har svekket seg tildels betydelig mot de viktigste oppgjørsvalutaene, særlig dollar og euro, har ikke lakseprisen lagt på seg.

NOK mot amerikanske dollar. Kilde: Infront

Eksport
Sagt på en annen måte, for utenlandske kjøpere har laksen blitt klart billigere i 2024. Enda mer i fremmed valuta enn i norske kroner. Og 97 prosent av den norske laksen selges i eksportmarkedet.

Så hva betyr dette?

Fremfor alt betyr en dempet etterspørsel at laksen er følsom for konjunkturene. I mange nøkkelmarkeder er det nedgangstider. Sluttkundene sliter med dårlig råd, høye renter, økt skatt og strømpriser og redusert kjøpekraft. De har mindre å rutte med. Konkurransen både på tallerkenen og handlekurven er tøff.

Hva så med neste år?

Spådommene tyder på enda lavere tilbudsvekst neste år. Det blir vekst, men den blir ganske marginal. Trolig mellom to og tre prosent, skal en tro konsensus blant analytikerne. Fisken som allerede står i sjøen, biomassen, er ganske uendret år over år. Det gir ikke betingelser og rom for en vesentlig produksjonsøkning.

Hva betyr dette for lakseprisen?

Det betyr at et veddemål på lakseprisen for 2025 først og fremst blir et spill på etterspørselsveksten. Styrkes sluttkundenes kjøpekraft neste år? Hva med renter, inflasjon, sysselsetting og BNP-vekst? Hvordan vil laksen stå seg i konkurranse med substitutter? Signalene fra den nyvalgte presidenten i verdens største laksemarked, USA, tyder på risiko for økt toll. Hvis det realiseres, vil det åpenbart sette ytterligere demper på etterspørselen etter laks. Særlig hvis andre land og handelsblokker svarer med egne tollbarrierer mot amerikanske varer. Proteksjonisme er følgelig den kanskje største trusselen for både etterspørselsvekst og laksepris i 2025.