Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks.
BioSeaLice er finansiert av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering), og har som mål å fremskaffe nødvendig biologisk kunnskap som kan forbedre driftsrutiner og bidra til mer bærekraftig produksjon av laksefisk. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor.
Harbor har utviklet et elektrisk ‘gjerde’ som barriere for lakselus på merdanlegg i sjø. Denne barrieren har blitt prøvd ut i storskala forsøk på kommersielle lakseanlegg og har vist lovende resultater når det gjelder reduksjon i påslag av lakselus.
Les også: Ga perlesnormaneten elektrisk støt: – Neslecellene trigges helt klart
– Vi har videreutviklet elektriske gjerdesystemer de siste årene, men det gjenstår fortsatt mye å forstå om hvordan elektriske felt påvirker lakselus og andre organismer på biologisk nivå. Ved å øke vår biologiske forståelse kan vi optimalisere innstillingene for elektriske barrierer for mer effektiv og miljømessig forsvarlig bruk i ulike marine miljøer, sier Tarald Kleppa, FoU-ansvarlig i Harbor, i en pressemelding.
De vanligste metodene for avlusing innen norsk lakseoppdrett har vært bruk av legemidler, men på grunn av resistensutvikling er mekaniske og termiske avlusinger de mest effektive og utbredte metoder som anvendes i dag. Det er likevel behov for til dels hyppige avlusinger, og det er ikke uvanlig at et oppdrettsanlegg må avluses flere ganger i løpet av et år. Dette kan være stressfullt og i verste fall skadelig for fisken som behandles. Det er derfor viktig å ta i bruk tiltak og metoder som kan redusere smittepress fra lakselus og følgelig bidra til behov for færre avlusinger. Bruk av elektriske gjerder kan være et slikt virkemiddel som vil bidra til redusert påslag av lakselus på oppdrettslaks. Elektriske gjerder er utviklet av Harbor for å skape en barriere mellom infektive lakseluslarver fra det omkringliggende miljø og laksefisk i merd. Et slikt gjerde vil virke toveis ved at det også bidrar til å redusere spredning av levedyktige lakseluslarver fra infestert fisk i merd og ut i et fjord- eller kystmiljø.
– BioSeaLice har som mål å støtte oppdrettsnæringens bærekraftsmål. Redusert smittepress med lakselus er til fordel for ville laksefiskbestander, noe som er avgjørende for å bevare Norges naturlige marine biologiske mangfold, sier prosjektleder Helena Hauss, forskningsleder i NORCE Marin Økologi.
BioSeaLice prosjektet skal undersøke hvordan elektriske felt påvirker tidlige livsstadier av lakselus og deres evne til å overleve og infestere laks. Prosjektet samler et tverrfaglig team av forskere innen fiskehelse, genetikk, dyreatferd og marinbiologi.
Prosjektet skal gjennomføre eksperimentelle forsøk for å undersøke effektivitet til elektriske felt på lakselus larver. Dette inkluderer:
- Beskrive dødelighet hos lakseluslarver som har blitt eksponert for varierende grad av elektrisk effekt.
- Undersøke om subletale effekter kan påvirke utvikling og adferd til overlevende lakseluslarver i den grad at det påvirker evnen til å feste seg på laks (vert).
- Vurdere effekt av elektriske felt på dødelighet til andre planktonarter som ikke er mål-art.
Forsøkene skal også teste i hvilken grad sesongmessige og geografiske forhold som varierende salinitet kan påvirke effekten til elektriske gjerder brukt som barriere mot lakselus.