Har solgt 300 kilometer antistatiske rør

Nyheter
1337

Over flere år hard et vært kjent i norsk havbruksnæring at det bygger seg opp statisk elektrisitet i fôringsrørene mellom oppdrettsflåtene og merdene.

Oppdrettspelletene «blåses» gjennom rørene og i tradisjonelle rør kan det bygge seg opp store mengder statisk elektrisitet. Mer enn én røkter har fått seg en «karamell» som følge av dette. I 2013 ble en 19-åring sendt til sykehus etter å ha fått strøm i seg i forbindelse med at to røktere forsøkte å sage over et fôringsrør. Mens den ene personen brukte sagen, tok 19-åringen tak i vedkommende. Da fikk begge personene støt. 19-åringen fikk mest strøm i seg og falt umiddelbart om. Mannen som holdt i håndsagen, ble ikke alvorlig skadet. Denne hendelsen skjedde i Sør-Troms.

Flere selskap har utviklet antistatiske rør. Ahlsell Norge er ett av disse. De opplever nå sterk økende etterspørsel.

-I løpet av 3-4 måneder har vi solgt 300.000 meter antistatiske rør. Det synes vi er helt fantastisk, sier Torbjørn Johnsen, salgssjef i Ahlsell Norge.

Med en salgspris på om lag 50 kroner meteren, har Ahlsell Norge solgt slanger for cirka 15 millioner kroner i år. Marine Harvest, Lerøy og Salmar er alle på kundelisten til selskapet.

-Vi selgere så mye at vi nå må ansatte to nye selgere for å holde unna trykket, sier Johnsen til iLaks.

Et stålanlegg trenger normalt 500-1.000 meter med fôringsrør, mens de største anleggene trenger opptil 12 kilometer, opplyser Torbjørn Johnsen.