FiiZK-sjefen mener at det ikke er grunnlag for at styrene blir ansvarliggjort i forhold til konkursene.
I dag ble det kjent at bostyret har ferdigstilt sine rapporter om FiiZK-konkursene, og sendt dem til Trondheim Tingrett for videre vurdering. I rapportene har borevisor Steinar Einersen påpekt mulige brudd på aksjeloven.
FiiZKs administrerende direktør Jan Erik Kvingedal mener at det ikke er grunnlag for å hevde at det har blitt gjort straffbare brudd på aksjeloven som utfordrer styrets ansvar.
– Jeg vil først og fremst presisere at bostyret, etter en grundig gjennomgang, har konkludert med at det ikke er grunnlag for styreansvar, og at det heller ikke er skjellig grunn til mistanke om straffbar overtredelse, skriver han i en e-post til iLaks.
Styrets handleplikt
I borevisors rapport er det et punkt om mulige straffbare, erstatningsbetingende, karantenebetingende eller kritikkverdige forhold.
– Der peker borevisor på styrets handleplikt, og at dette «kan» være straffbart, sier Kvingedal.
Han viser videre til hva borevisoren skriver:
«Som det vil fremgå av øvrig innhold i vår rapport så pågikk det imidlertid kontinuerlig arbeid med å oppkapitalisere konsernet gjennom ulike tiltak i 2022 og 2023, samt at det fra desember 2022 ble innført kontantprinsipp som skulle sikre at leverandører og kreditorer ikke ble påført ytterligere tap.»
Har ikke konkludert
Kvingedal understreker at borevisoren ikke har fastslått at det er brudd på aksjeloven.
– Borevisor har ikke konkludert med at det foreligger overtredelse etter aksjeloven kapittel 19, men har pekt på bestemmelsen som bostyret må gjøre en vurdering av. I den forbindelse har borevisor pekt på de tiltakene styret har iverksatt, påpeker han.
Kvingedal benytter anledningen til fremheve at det er andre formuleringer i rapportene som han mener viser at FiiZK har styret har vært bevisst på sin svake stilling.
– Bostyret har i sin sluttinnberetning gjort en grundig vurdering av dette i punkt 9.5.2 i sluttinnberetningen, sier FiiZK-direktøren.
Bevissthet på svak finansiell stilling
Det er utarbeidet seks rapporter, én for hver av konkursboene til selskapene FiiZK Holding, FiiZK Ecomerden, FiiZK Group, FiiZK Closed Systems, FiiZK Akvafresh og FiiZK Closed System.
I det omtalte punktet 9.5.2 Kvingedal viser til, opplyses det om borevisors gjennomgang av styreprotokoller og annen dokumentasjon.
«Saksdokumentasjonen, herunder selskapets styreprotokoller, etterlater et inntrykk av at styret har vært løpende bevisst på Fiizk-konsernets svake finansielle stilling, og kjøp av varer og tjenester etter desember 2022 har skjedd etter «kontantprinsippet». Det vises til borevisors innberetning punkt 4.5, og gjennomgang av styreprotokoller under punkt 2.9. Det synes ikke tvilsomt at styret tok konkrete initiativer for å styrke egenkapitalen og likviditeten i selskapet», fremgår det.
I boene til FiiZK Akvafresh og FiiZK Operational Services er det noen penger igjen, henholdvis 1.277.581 og 152.750 kroner. Disse er foreslått utdelt til kreditorene.
For de fire øvrige selskapene er det foreslått å innstille videre prosesser, da det ikke er midler igjen i boene.