«Det var ingen rapporter om tusenvis av perlesnormanet,» heter det i JellySafe sin siste rapport. Men nå har antallet observasjoner bikket 700.
I oppdateringen for uke 47 (forrige uke) kommer det frem at perlesnormaneten ble observert 83 ganger. Det totale antallet for 2024 er nå 724 maneter.
Forskerne bak JellySafe, som jobber for å få frem økt kunnskap og gode tiltak mot maneten, minner om at rapportene er basert på folkeforskning. Antall observasjoner stiger som regel med økt medieomtale og oppmerksomhet.
Dugnad
Observasjoner kan du melde fra om på Dugnad for havet.
Men pass på. Maneten, som drepte tre millioner oppdrettsfisk i fjor, svir ikke bare fisk: «De fleste observasjoner ble rapportert i PO1 (Svenskegrensen til Jæren), med flere tilfeller av personer som ble svidd,» sier ukesrapporten.
Det ble imidlertid rapportert inn få perlesnormanet-observasjoner fra PO9 – PO13 (Vestfjorden til Øst-Finnmark). «Det var ingen rapporter om tusenvis av perlesnormanet,» står det. Tallet for uke 46, der det først ble meldt at det var 75 observasjoner, ser for øvrig ut til å være oppjustert i ettertid:
Les også: Dette synet møtte Mattilsynets inspektører da de besøkte Grieg Seafoods lokalitet
Dette kan man gjøre
JellySafe-prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet. På sine nettsider anbefaler de at fisken i merdene bør ha gode oksygennivåer og ikke være stresset. Derfor bør en også unngå håndtering, så langt det lar seg gjøre. Man kan også stoppe opp fôringen i noen dager, og unngå å rengjøre nota om maneten først er kommet til merden. Dette fordi maneten kan gå lettere i oppløsning og lettere trenge inn i merden, om den forstyrres av rengjøringen.
Ellers er det så langt lite kunnskap om effektive tiltak. Noen oppdrettere forsøker likevel å håndtere maneten ved hjelp av nedsenkbar teknologi, tette masker og strømgjerder:
Les også: Ga perlesnormaneten elektrisk støt: – Neslecellene trigges helt klart