Oppdrettsselskapet har for første gang fått en makrellstørje inn i en slik merd.
Hendelser med makrellstørje har vært jevnt økende siden 2017. I år har det vært syv tilfeller av at makrellstørjer har brutt seg inn i merder. En av oppdretterne som har fått makrellstørje inn i merden i år er Lerøy.
Under en merdinspeksjon 26. september ble det oppdaget et hull i en nedsenket merd på Flatøyflu ved Austevoll. Hullet ble oppdaget på 49 meters dyp. Da mannskapene kikket inn i merden oppdaget de en makrellstørje.
– Dette var vår første erfaring med makrellstørje i dypdriftsmerd, men beredskapsplanen fungerte og trent og dyktig personell håndterte situasjonen på en god måte, opplyser produksjonssjef Hildebjørg Åsvang hos Lerøy Sjøtroll til iLaks.
Les også: Hittil i år har fem oppdrettsselskaper fått et ublitt møte med makrellstørje
Fulgte prosedyre
Hullet på Flatøyflu ble tettet og makrellstørjen fjernet.
– Etter at notskaden var reparert, og merden var i hevet tilstand, fulgte vi samme prosedyre som ellers ved uttak av makrellstørje, forteller Åsvang.
Ifølge Fiskeridirektoratet ble det ikke registrert rømming av fisk i forbindelse med hullet som størjen laget. De har forøvrig utarbeidet laget en veiledning for håndtering av makrellstørje i not med råd og veiledning for hva man bør gjøre.
Les også: – Overraskelsesmomentet er jo helt fundamentalt
Utvidet bruk av ROV
Denne hendelsen er altså den første gangen der Lerøy har fått makrellstørje inn i en av sine nedsenkede merder.
– Vår erfaring med makrellstørje er at den i hovedsak blir oppdaget ved bruk av kamera i merd, alternativt at det oppdages hull i not ved bruk av ROV, forteller produksjonssjefen.
Hun legger til:
– I dypdriftsmerd har vi kamera på lik linje med merder med tradisjonell drift, men vi har utvidet bruk av ROV for inspeksjon av not i dypdrift.