– Da kjente vi virkelig på viktigheten av å ha flere ben å stå på

Nyheter
0

NOFI leverer til flere næringer, og forsøker stadig å bruke kompetanse fra de ulike satsingsområdene på nye måter. Ventemerdene deres er et eksempel på dette.

Torgrim Rørtveit begynte å jobbe for leverandørselskapet allerede som 20-åring, i 1991. Planen var egentlig å være der i ett år, forteller Rørtveit, mens han kjører iLaks’ journalist gjennom Tromsø og storslått, nordnorsk natur. Ting gikk ikke helt etter planen.

– Det ble mer og mer spennende, sier Rørtveit.

Han tok over som daglig leder i familiekonsernet NOFI i 2001, og har omtrent vært med på hele reisen. I starten baserte de seg stort sett på fiskeredskaper som trål. På 1990-tallet begynte de å peile seg inn mot andre næringer, og nå er det havbruk som er størst.

Tidvis tøffe tider
NOFI leverer blant annet ventemerder, flytekrager, nøter, fôrslanger og forankringssystemer til oppdrettere. Men de kan ha gjort lurt i å ha flere næringer på kundelisten – som oljebransjen og fiskerinæringen.

De ulike næringene vi jobber med har en tendens til å svinge mye. For eksempel med oljekrisen, torskekvoter, og i havbruksnæringen er det også tidvis tøffe tider, forteller Rørtveit.

Vi er på vei til NOFI Tromsø på Kvaløya: Konsernets største selskap, der hovedaktiviteten foregår.

Gjengen vi møter på Kvaløya forteller at særlig lokaloppdretterne i nord er viktige for dem. Her er avdelingsleder for havbruk, Gaute Kværnstuen, og prosjektingeniør Trond Vegard Sørensen foran NOFI Tromsøs hjemmebane. Foto: Tina Totland Jenssen

Som leverandør merket også NOFI effekten av grunnrenteskatten.

– Heldigvis hadde vi en del større kontrakter som var tegnet like før grunnrentebomba smalt i september for to år siden. Vi merket usikkerheten, og mange utsatte sine beslutninger. På flere områder ble det nesten helt stopp i ett år. Da kjente vi virkelig på viktigheten av å ha flere ben å stå på, sier Rørtveit.

Les også: – Leverandørindustrien er i en alvorlig situasjon med tørke på inngående kontrakter

– En næring der det skjer mye
– Havbruksnæringen er jo en næring der det skjer mye. Og det skjer veldig raskt. Det er forventninger om at leverandørindustrien skal være både fremoverlent og klare til spenstige oppdrag. Men det er ikke bestandig at leverandører er like godt rigget med kapital som kundene, påpeker Rørtveit.

Til tross for nye skatter opplevde de i 2023 voksende inntekter på havbruk, og hopp i resultatene. Svingninger i markedet for oljevern, og droppet i salg til Russland var likevel med på å påvirke resultatet i fjor, der den totale omsetningen sank.

– Produktene og tjenestene til havbruk har vi i stor grad utviklet selv. Ofte kommer ideene fra kunder som spør om vi kan hjelpe dem med å løse et problem, sier Gaute Kværnstuen i NOFI. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: Nå er havbruk viktigst for NOFI: – Vi hadde en stor leveranse på et nytt ventemerdanlegg

– Tidligere var vi veldig rettet mot oljevernutstyr, og salg til Russland. Markedet i Russland er nå så godt som helt borte. Det har også vært med på å påvirke konsernet, sier Rørtveit.

Bærebjelken
Flytekaiene som ligger utenfor i sjøen, og lages i produksjonshallen like ved, er også et viktig satsingsområde for NOFI. Disse startet de med å produsere i en tid der det gikk trått med havbruksnæringen. Senere fant de ut at de like gjerne kunne sette sammen flytekaimodulene til ventemerder, til bruk i nettopp havbruksnæringen.

NOFI lager flytekaier i PE-plast som kan settes sammen til ventemerder. Modulene kan tas fra hverandre og brukes som flytekaier igjen, dersom en ventemerd har utspilt sin rolle. Foto: Tina Totland Jenssen

– Nettopp kompetansen i flytekaiene er hele bærebjelken for hvordan vi bygger opp ventemerder i dag. Det har vært viktig å ha ansatte med kompetanse fra forskjellige næringer, som er nysgjerrig på hvordan vi kan bruke det inn i andre næringer, sier Rørtveit.

Nofi er eneste leverandør i verden som lager ventemerder i polyetylenplast (PE-plast), forteller Kværnstuen. De hadde sin første leveranse av disse systemene i 2021. 

– Løsningene trenger ikke å følge «sjablongløsningene». Mye av suksessen vår handler om at vi kan bygge på behovet kunden har, sier Gaute Kværnstuen, avdelingsleder for havbruk.

– For noen er det viktig å kunne ta imot ILA-syk fisk uten at den er i kontakt med vannet i ventemerden. Andre vil at bløggebåten skal kunne legge seg til på kortsiden av merden, sier Gaute Kværnstuen om ventemerden, som skal kunne tilpasses ulike behov. Foto: NOFI