Omfattende jobbkutt i Herde Kompositt og Ovum etter at Egget-salg gikk i vasken

Nyheter
0

Et tosifret antall ansatte mister jobbene sine.  

Teknologibedriften Ovum har klekket ut ideen til det lukkede oppdrettsanlegget «Egget», mens industribedriften Herde Kompositt har stått for produksjonen. Sammen har de bygget to egg. Driftserfaringen, med produksjon av smolt, har så langt har vært god.

Visjonene for «Egget» har lenge vært spenstige, men uten et konsesjonsregime som legger til rette for lukkede oppdrettsanlegg tvinges begge bedriftene til å permittere og si opp ansatte. Ovum og Herde Kompositt har henholdsvis 21 og 63 ansatte.

Kutter
Verst går det utover Ølve-baserte Herde. Her blir mellom 18 og 23 ansatte sagt opp, mens mellom 33 og 40 blir permittert. I Ovum er det åtte som blir oppsagt. Her blir ingen permittert, rapporterer Bergens Tidende.

Ledelsen i de to selskapene har gjennomført møter med tillitsvalgte og ansatte.

Cato Lyngøy er gründer og daglig leder i Ovum. Foto: Hauge Aqua

– Tiltakene vi iverksetter er helt nødvendige. Vi hadde budsjettert med å selge to anlegg hver på 2.000 kubikk i 2024, men det har vi ikke klart. Oppdrettere og investorer sitter på gjerdet, sier Cato Lyngøy til avisen.

Ansvar
Egget-gründeren, med fartstid som konserndirektør i Pan Fish og Mowi, er direktør i Ovum og styreleder i Herde Kompositt.

– Dette er fryktelig trist. Jeg føler på ansvaret for mange familier, sier Cato Lyngøy til BT.

Herde Kompositt omsatte for 48,1 millioner kroner og fikk et nettoresultat på -4,9 millioner kroner i 2023. Selskapets bokførte egenkapital var ved årsskiftet -14,4 millioner kroner.

Ovum, basert i Bergen, omsatte for 34 millioner kroner og fikk et resultat på snaut 700.000 kroner ifjor.